— Det är precis att vi har börjat hitta några, säger Pontus Netler och hukar sig vid plantorna för att kunna uppvisa en helröd jordgubbe som bevis.

I slutet av februari klädde Netlers tunnlarna, vilka har flera syften. Det gör att det dels blir varmare, men plasten skyddar även från all nederbörd, samt gör det något skuggigare och ljusare för plantorna och bären. Den kalla perioden över påsk har dessutom fördröjt processen.

— Vi brukar ha jordgubbar såhär års, runt den 20 maj, men i år blir de färdiga först till helgen därpå. Det är ungefär som väntat, förklarar Pontus.

Annons

— Vi står inför en annorlunda säsong, mängderna kommer inte alls att vara de som vi är vana vid.

Färre insekter

På grund av den kalla våren har inte heller de pollinerande insekterna velat flyga vid de låga temperaturer som varit fram tills nu. Det syns ett mindre antal stänglar med bär per planta och många odlare har dessutom drabbats av frost, menar Pontus.

— Vad vi kan se så kommer det inte vara gott om jordgubbar hos någon odlare. Det kommer att saknas.

På Oberga Bärodling odlas såväl hallon som jordgubbar. Självplock slutade man med för fyra år sedan och det finns ingen gårdsförsäljning, detta med anledning av att de arrenderar gården och inte har något vettig lokal för den typen av verksamhet. Dessutom krävs det en del besök utifrån för att det ska vara lönsamt med personal på plats.

I stället hänvisar de sina kunder till butiken i Gripenberg som alltid har första tjing på Obergas jordgubbar. Därefter utökas försäljningsområdet så sakteliga.