S, V och SD drev igenom beslutet med röstsiffrorna 22-19. M, C, KD och L reserverade sig och flera av motståndarna sågade idén inför omröstningen.

Oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) var lika ihärdig från sin horisont, att detta är vad Tranås behöver.

Rebecca Lagerstedt (V) var först upp i talarstolen. Hon hävdade att barnomsorg på obekväm arbetstid är en oerhört viktig fråga. Att vänta tills förskolan på Vasagatan är klar är för lång tid, sa hon.

Familjepussel

Så var det planerat, att den förskolan ska vara öppen utanför kontorstid för både förskolebarn och fritids. Nu blir det tidigare, efter tisdagens beslut.

– Det handlar om flexibilitet för familjer. Det finns ett behov inom industrin, det vet jag. Det här kommer inte att rasera kommunens ekonomi, sa Mikael Stenquist.

Finansiering

Den sista meningen var ett försvar mot den kritik han fick, inte minst från kommunalrådet Anders Wilander (M). Han ogillade att förslaget saknar finansiering.

– Lite mer respekt för de kommunala skattemedlen tycker jag man kan efterlysa här, sa Wilander. Det kanske kostar tio miljoner, eller fem eller 100 000. Vi kan inte ta beslut utan finansiering, det strider mot all logik.

– Vi kan ta det från överskottet, sa Stenquist.

Oseriöst, tyckte Wilander.

– Oseriöst eller inte, det får stå för dig. Det är klart att det finns ett behov, svarade oppositionsrådet.

Kew Nordqvist (MP) sa:

– Jag saknar barnperspektivet. Jag vill trycka på tryggheten och tycker att det är sorgligt att vi inte tagit den diskussionen.

Han syftade på barnomsorg där barnen sover på förskolan.

Anne-Christine Backlund instämde i Nordqvists resonemang medan Björn Forsell (SD) sa att kommunen inte ska lägga sig i hur familjer väljer sin barnomsorg.