Rekordvärmen i maj har lockat mycket folk till badplatser. Med det har även antalet drunkningar i maj varit fler än på 15 år. Totalt 21 personer har mist livet genom drunkning, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

I statistiken från Svenska Livräddningssällskapet ingår alla som dött genom drunkning i Sverige, samt svenska medborgare som drunknat utomlands – exklusive självmord.

Tio av dessa avled i samband med bad i maj, vilket kan jämföras med två personer under samma period förra året.

– Såklart är det fina vädret som har varit under hela månaden en stor faktor till att det är så pass många olyckor. Det är oroande siffror och samtidigt frustrerande då många av olyckorna kunde ha förebyggts genom ett annat agerande hur man beter sig när man badar, säger Mikael Olausson.

FAKTA: Detta ska du tänka på när du badar

1. Bada alltid tillsammans med en simkunnig vuxen.

2. De små barnen ska man alltid ha på..

FAKTA: Detta ska du tänka på när du badar

1. Bada alltid tillsammans med en simkunnig vuxen.

2. De små barnen ska man alltid ha på en armlängdsavstånd i och vid vatten. Drunkning sker snabbt och tyst.

3. Simma längs med stranden där du bottnar. Blir du trött eller får kramp kan du sätt ner foten och knalla in till strandkanten och vila där.

4. Testa din förmåga i vattnet genom att ta simborgarmärket. Först inomhus i en bassäng, därefter utomhus. Helt andra förutsättningar, vågigt, mörkt och kallt vatten, kanske strömt och lite sjögräs.

5. Ta hand om varandra och bada tillsammans. Njut av värmen men planera besöket till stranden. Ta reda på var ni befinner er, namn på badplats och adress, var finns det livräddningsutrustning, gör upp en turordning om vem som passar barnen, lägg undan läsplatta, mobiltelefon och bok när du har ansvar att övervaka dina barn. Det finns inget utrymme för att vända bort blicken ens ett ögonblick.

Annons

Enligt Olausson är det främst tre målgrupper som utsätts för drunkningsolyckor; barn, ungdomar och äldre personer.

– Bland de äldre som drabbas är ofta konditionen avgörande. Man överskattar sin kondition och ger sig på uppgifter i vattnet som man inte klarar av. Bland ungdomarna så handlar det om att våga motstå grupptrycket, att inte anta utmaningen att simma över sjön eller liknande.

– I olyckorna bland barn handlar det uteslutande om vuxennärvaro. Det är så extremt viktigt att ha uppsikt över de icke simkunniga barnen hela tiden. Man ska ha dem inom en armlängds avstånd och absolut aldrig lämna över ansvaret till ett syskon eller någon annan som inte är simkunnig.

Dock så finns det en ljuspunkt i den mörka majstatistiken. Antalet som mist livet i fritidsbåtolyckor är en person på hela året.

– Det är väldigt glädjande. I och för sig har båttrafiken kommit igång väldigt sent i år på grund av den långa vintern, men det är fortfarande siffror som är en bra bit under det normala.