År 2016 i Anebyortens ridklubb avslutades med en välbesökt luciashow som gav ungdomsverksamheten ett bra tillskott. Nu väntar fullspäckade terminer för klubbens elever, vilka ökat med ungefär 30 procent de senaste åren.

— Det är ganska mycket och vi har aktiviteter hela tiden, fastslår ridskolechefen Molla Friis.

Under påskhelgen väntar en hopptävling med de stora hästarna, samt ett läger, medan det i vecka 24 blir ponnyhoppning. Till våren kommer Anebyortens ridklubb även ha hela tre hopplag på ponnysidan, två lag i division tre och ett lag i division ett.

— Det är jättekul, vi har rätt så många ponnyryttare just nu. Så många lag har vi nog aldrig haft!

— Vi har ett bra läge och ser fram emot många starter 2017, som förhoppningsvis kommer att öka under kommande år. Tävlingarna är nödvändiga för att kunna driva verksamheten och klubben in i framtiden.

De flesta dagarna i veckan är det någon form av lektionsverksamhet vid anläggningen, med knatteridning nära alla lördagar för de som vill testa att rida. Även påsklovet bjuder på flera ungdomsaktiviteter.

Som tidningen tidigare berättat ska även det lilla stallet på ridanläggningen i Aneby rivas under året, till förmån för en ny framhoppningsbana. Anebyortens ridklubb har även planer på att köpa in fibersand till framhoppnings– och tävlingsbanan och därikring behöver klubben resa ett nytt staket, så att underlaget håller sig på plats.

Klart i mars

Dessutom ska Aneby kommun iordningsställa en parkering väster om Svartån. De delar som kommunen ansvarar för ska vara färdiga i mars, informerar Friis vidare.

— Kan vi utveckla tävlingsverksamheten med detta så subventionerar det ridskolan lite grann. Den är nödvändig, då det ena ger det andra.

— Vi jobbar även för att förbättra anläggningen i stort, bland annat med att ordna omklädningsrum för personalen, samt ny stallinredning, då den nuvarande är undermålig. Även ridhustaket behöver bytas.

Samtidigt måste klubben vara vaksamma då det den senaste tiden har uppmärksammats ytterligare utbrott av kvarka i Jönköpingstrakten, något som Anebyklubben tar på största allvar.

— Det har varit helt otroligt mycket kvarka de senaste åren. Vi är lite oroliga och samtidigt väldigt noggranna. Vi hoppas att folk är försiktiga när de åker mellan stallen och tävlingar, understryker Molla Friis avslutningsvis.