– Det är ett mysterium och det är lite obehagligt när man inte vet orsaken. Jag har inte varit med om något liknande tidigare, säger Fredrik Skaghammar, avdelningschef i kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning.

Döda fiskar ligger i tusentals i ån vid den nya bron vid Stiga-rondellen på Dalagatan i närheten av Lidl.

– Vi fick reda på det här i torsdags eftermiddag, men vi vet inte hur länge fiskarna legat döda på botten. Förmodligen har det skett rätt så nyligen.

Skickat för analys

Kommunen har satt igång en utredning och det jobbas för fullt med att hitta en orsak till fiskedöden.

Vattenprover har tagits och död fisk har frysts och skickat till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

Annons

Under fredagen var även Lars Brevitz, assistent på Länsstyrelsens fiskeenhet, på plats för att ta prover och kolla syrehalten.

– Nu gäller det att så snabbt som möjligt hitta en orsak till problemet. Det lär väl ta ett tag innan vi får analyssvar från labbet, vi hoppas kunna få det i slutet av nästa vecka, säger Fredrik Skaghammar.

Utsläpp eller syrebrist

En möjlig dödsorsak är att fiskarna råkat ut för syrebrist. En annan orsak kan bero på utsläpp av ett giftigt kemikaliskt ämne.

– Det är klart att det finns lite olika teorier, men vi vet ingenting i dag. Vi gör vad vi kan för att hitta en orsak och skulle det vara ett utsläpp som pågår så gäller det att se till att få stopp på det. Det finns dock inget tydligt tecken på det.

– Syrebrist kan absolut vara en dödsorsak, men även då gäller att vi hittar en förklaring till varför det har inträffat. Det är tre arter av småfisk och 99 procent av de döda fiskarna är löja, säger Fredrik Skaghammar.

Såg eländet

Mats Lindgren i Tranås sportfiskeklubb upptäckte fiskdöden under torsdagen då han var på plats med sin fiskekompis Richard Tjernberg.

– Det var ingen trevlig syn och jag har aldrig sett något liknande. Det är bara att hoppas att det är så enkelt att fiskarna drabbats av syrebrist.

– Skulle det vara något miljöutsläpp så gäller det att få stopp på det direkt innan fler fiskar dör, säger Mats Lindgren i Tranås sportfiskeklubb.