Vid lunchtid under måndagen polisen larmades om ett pågående väpnat rån i en matbutik i Eksjö, något SVT Jönköping var först att rapportera om. Polisen ryckte ut – men väl på plats visade det sig vara ett falsklarm. Det har upprättats en anmälan om falsklarm, men ingen är i nuläget misstänkt.

– I det här fallet fanns det ingen registrerad användare som ringde in så numret gick inte att spåra. Vi kan få framgång i utredningen på annat vis, vi jobbar på det nu, säger Fredrik Kliman.

Annons

Hur lätt det är att få tag på den som ringer in med felaktiga uppgifter beror på hur det ser ut i fallet, det underlättar om det har skett upprepade gånger eller om ett vittne överhört samtalet. Enligt polisen händer det inte ofta att människor ringer in med falska uppgifter i länet.

Flera poliser kallades till platsen och polisen rycker alltid ut vid misstänkta pågående brott.

– Larm om ett grovt brott som väpnat rån är inget vi kan bortse från. Flera polispatruller engagerades i ärendet, säger Fredrik Kliman, presstalesman på Polisregion Öst.

Påföljden för brottet kan vanligtvis bli allt från dagsböter till fängelse, beroende på hur grovt brottet är och hur mycket resurser som lagts ner.

– Vi tar uppgiften på allvar, det är inte sånt man ska ägna sig åt.