– Jag är bara glad att jag har chansen att få placering. Det är ett kvitto på att man håller skapligt hög nivå, säger Erik Hellquist när vi når honom på telefon.

Han har den här gången gått vidare till final i klasserna reportage, kommersiell samt klassiskt porträtt i Svenska porträttfotografers förbunds tävling. En jury har gått igenom och poängsatt alla inskickade bilder och de bilder som nådde över en viss poänggräns har sedan tagit sig vidare till final.

– Jag har skickat in ett gäng bilder i olika klasser. Främst sådana som jag tagit till kunder. Det är för se hur man ligger till kvalitetsmässigt i och med att man vill att det man levererar ska vara så bra som möjligt.

– Vissa tar specifika tävlingsbilder och det har jag också gjort innan, men jag hann inte nu så jag tog från arkivet.

Tävlingen avgörs i Stockholm i mitten av oktober. En jury, som består av medlemmar från flera olika länder, utser vinnarna i de olika klasserna.

Hellquist har vunnit priser för sina bilder flera gånger tidigare. Bland annat utsågs han 2012 till årets fotograf i Svenska fotogruppens tävling och förra året vann han klassen kommersiell i just SM i fotografi.