– Vetlanda har det, så varför kan för sjutton inte Tranås också ha det? Nu kör vi, sa Carina Bergman (S), en av dem som skrivit motionen tillsammans med Vänsterpartiet. Det är ett steg i rätt riktning för arbetsmiljön. Vi vill behålla våra anställda och vara en bra arbetsgivare, fortsatte hon.

Smidigt beslut

Betalar gör barn- och utbildningsnämnden, har fullmäktige bestämt.

– Ett smidigt beslut för fullmäktige som inte behöver finansiera det, sa nämndens ordförande Leif Andersson (C), som gärna hade sett en pengapåse skickas med.

Men han röstade ja ändå.

– Det finns inga gratisjackor, vi får ta det inom egen ram.

Eftersom en del förskolor tydligen redan håller med ytterkläder är det bra om alla gör likadant, konstaterade han.

Har sagt nej

Annons

Socialnämndens ordförande Mats Antonsson (KD) upprepade det han sa i kommunstyrelsen, att en prislapp bör tas fram även för kläder till omsorgspersonal. Oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) missade inte tillfället att kommentera det:

– Det är glädjande Mats, för i februari hade vi ett förslag att alla skulle få arbetskläder inom just omsorgen. Då sa du nej. Det var till och med ett finansierat förslag. Vi från S är väldigt glada för att du har svängt i frågan. Jag är också otroligt glad över att vår motion om arbetskläder anammas.

Har inga pengar

Björn Forsell (SD) ogillade finansieringen.

– Bu-nämnden har ju inga pengar. Jag yrkar på att vi tar det på kommunstyrelsens konto, sa han varpå kommunalrådet Anders Wilander (M) kontrade:

– Vi har inte mer pengar där, det vet ju du också, Björn. Men ett underskott innebär ju inte att man inte kan handla.

Björn Forsells yrkande kunde rent formellt inte behandlas, eftersom det inte beretts. Därför drog han tillbaka det och beslutet blev att bu-nämnden betalar kläderna.