– Jag gör dagliga uppdateringar där läsarna får en inblick i journalistjobbet. Jag lägger ut bilder när jag är ute på jobb och delar aktuella artiklar. Det har också blivit en bra tipsväg, alla vill inte ringa eller komma in på redaktionen.

– Jobbet har blivit roligare, om det nu ens är möjligt, med den kontakten.

Intresse för människor

Vad är din drivkraft som journalist?

Fakta: Emelie Makrill

Ålder: 27 år.

Yrkeserfarenhet: frilansfotograf, lokalredaktör, vårdanställd.

Familj: Sambo oc..

Fakta: Emelie Makrill

Ålder: 27 år.

Yrkeserfarenhet: frilansfotograf, lokalredaktör, vårdanställd.

Familj: Sambo och hunden Bulten.

Intressen: Leta fynd på loppis och auktion, gå på konserter, resa, sy kläder, inredning.

Läser: Mest topplisteböcker i pocketformat. Boken måste fånga mitt intresse väldigt fort, annars blir det inte att jag läser klart den.

Tittar på: Mycket filmer och serier. Har en förkärlek till thrillers och skräck, trots att jag gärna sneglar över en kudde.

– Jag vill skriva om det folk pratar om eller tänker på. Jag är också väldigt intresserad av människor, det märkte jag redan när jag jobbade i hemtjänsten. Jag stannade gärna kvar en stund extra om någon ville prata.

Emelie Makrill hade jobbat som frilansfotograf och lokalredaktör på olika redaktioner inom Hallpressen innan hon kom till Tranås i februari i år. Första tjänsten var i Aneby, tillsammans med företagets mångårige medarbetare Göran Engström.

– Han var min mentor och har betytt otroligt mycket för mig. Han var duktig på att både ge konstruktiv kritik och att berömma.

Stora sidor

Annons

Till Aneby kom hon sommaren 2012 efter en tremånaderspraktik på Jnytt året dessförinnan.

– Där var det snabba puckar med webbjournalistik så det blev en omställning att börja göra papperstidning i fullformat. Det var stora sidor att fylla.

Numera är journalisterna på Hallpressens tidningar webbreportrar men texterna publiceras även i papperstidningen, som redigeras i Jönköping.

Gillar det lokala

Efter att ha varit lokalredaktör på enmansredaktioner uppskattar Emelie att ha kollegor. Hon tycker att rollen som samordnare innebär en utmaning:

– Jag är egentligen en konflikträdd person som helst vill vara vän med alla. Men jag hoppas och tror att jag är en bra arbetskamrat som kan inspirera och komma med bra input.

Vad är det som lockar med lokaljournalistik?

– Det nära, att få ett helhetsgrepp om lokalsamhället. Att jobba i en storstad intresserar mig inte alls.