Ola Alshahel hade färdats genom Turkiet och med båt till Grekland innan hon kom till Sverige den 1 januari 2015. I hemlandet Syrien hade Ola fått avsluta sina läkarstudier för att fly till Sverige där resten av familjen redan fanns. Sedan började väntan, väntan på ett svar om permanent uppehållsstillstånd.

— Jag hade suttit hemma i tio månader medan alla andra gick i skolan, så fick jag mitt permanenta uppehållstillstånd i oktober och då sprang jag med papprena till skolan (Vetlanda Lärcentrum) och sa att nu kan jag börja. De sa att det var fullt i klasserna och då sa jag att jag kan redan svenska. Jag fick göra ett SFI-test och jag klarade det. Sedan efter julen kunde jag börja i skolan.

Lärde sig svenska

I väntan på ett besked hade Ola nämligen börjat lära sig svenska på egen hand. Hon tittade på papprena som hennes föräldrar fick hem från SFI:n men insåg att språket var mer än ord och grammatik. Hon menar att det är meningar och frågor och sökte sig själv ut i samhället för att lära sig hur man förklarar för en läkare vart det gör ont eller köper ett busskort. Samtidigt lärde hon känna en kvinna i Vetlanda som lärt henne mycket.

Annons

— Hon var pensionär och vi träffades ett par timmar i veckan då hon lärde mig svenska och lärde mig om svensk kultur. Hon la ner mycket av sin egen tid på mig, och tänk att din egen tid kan förändra någons liv.

Visste vad hon ville

På Komvux fortsatte Ola att studera svenska som andraspråk, engelska, kemi och fysik på gymnasienivå för att få de svenska betyg som krävdes för att kunna nå sitt mål: att fortsätta studera på läkarlinjen.

Var det tufft eftersom du redan läst ett och ett halvt år på läkarlinjen i Syrien att sedan komma hit och få börja om med mycket?

— Nej, jag var jättemotiverad. Det var några gånger som man blev lite deprimerad men vet man vart man ska ta vägen så kämpar man och jag visste från början vad jag ville och vad som krävdes för att studera till läkare. Jag har lärt mig att i Sverige får man vänta men att det man vill kommer att hända sedan.

Läkarlinjen nästa

För bara ett par veckor sedan fick hon beskedet om att hon kommit in på förstahandsvalet som var läkarlinjen på Göteborgs universitet.

— Jag förväntade mig inte det. Jag trodde jag skulle få studera i Örebro eller något. Det kändes... jag vet inte. När man inte har läst här i Sverige vet folk inte vad man kan och folk tittar på en som att man inte kan, men nu kommer de att tro på mig.