Det blir nöjesbranschen de båda ska inrikta sig på. Felix Martinsson ska läsa till skådespelare och Linn Andersson ska läsa marknadsföring, inriktning nöje.

— Jag får ju marknadsföra dig när du blir färdig, säger Linn och tittar på Felix.

Vill jobba med film

De har hängt ihop sedan förskoleklass och båda har tyckt om att dramatisera sedan länge. När det var dags för skoluppsättningar försökte de alltid att få huvudrollerna.

Men det är Felix som har fått mersmak för intresset och valt att satsa på det som ett yrke. Utbildningen fokuserar mest på skådespeleri framför kameran som han tycker det inte är så bra här i Sverige.

— Vi ligger efter i Sverige vad det gäller film, säger han och menar att vi är betydligt bättre på teater.

Förberedande år

Även om det är film han har i sikte skulle han inte tacka nej till ett erbjudande på Dramaten i Stockholm. Två gånger har han sökt till huvudstadens scenskola men eftersom det inte finns så många platser har han inte kommit in.

— Jag ser väl året i USA som ett förberedande år, förklarar han.

Annons

Han största förebild inom filmvärlden har blivit Heath Ledger efter att Felix fick höra om hans förberedelse inför filmen The Dark Knight.

Han ska ha låst in sig på ett hotellrum i 30 dagar för att gå in i rollen som Jokern. Efter det blev Felix fascinerad av tekniken och hur mycket arbete som ligger bakom en enda filmroll.

Språkresa i USA

Linn gick handelsprogrammet på gymnasiet och fick upp ögonen för marknadsföring där. När hon var 18 år åkte hon på en språkresa till USA och kände genast att hon ville åka tillbaka dit igen.

— Felix och jag sa alltid när vi var små att ”när vi blir stora ska vi åka till USA”, så jag tänkte att jag nog kunde tjata lite på honom, berättar hon.

Och särskilt svårövertalad var han nog inte. De två senaste åren har de besökt landet och i höstas kände de att det var var redo för att flytta.

Första steget tog de i mars i år, ett test, sedan har det varit väldigt mycket papper som ska fyllas i. I mitten av maj kunde de till slut andas ut efter att ha fått ett antagningsbesked.

Kostar en slant...

Efter utbildningen, på University of California, Los Angeles, ingår ett års betald praktik. Alla kostnader för utbildningen får de stå för själva. Deras utbildningar kostar mellan 50 000 och 75 000 kronor.

— Det är en bra skola och utbildning. Vill man satsa på något får man ta chansen, resonerar Felix.