PM-International är en globalt företag grundat i Tyskland som går ut med att de är världens största direktförsäljningsföretag inom hälsa och skönhet.

Fakta: Fitline

PM-International grundades 1993 i Tyskland. Det finnas runt 30 dotterbolag i världen. Företagets..

Fakta: Fitline

PM-International grundades 1993 i Tyskland. Det finnas runt 30 dotterbolag i världen. Företagets huvudkontor ligger i Luxemburg. Produkterna, som på hemsidan går under "hälsa och skönhet", säljs endast via distributörer på internet eller genom direktförsäljning. Den vanligaste produkten benämns Fitline. I Sverige heter dotterbolaget PM Sweden AB. Företaget som bildades för drygt tio år sedan ligger i Ängelholm.

Vi har hittat tolv anmälningar som rör PM Sweden AB vid en sökning i respektive diarium på myndigheterna Läkemedelsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket. Anmälningarna handlar främst om företagets försäljningsmetoder, marknadsföring och påstådda biverkningar av produkterna.

Konceptet är att produkterna endast säljs via distributörer på internet eller genom direktförsäljning. Och affärsidén visar sig vara oerhört framgångsrik rent ekonomiskt.

Den årliga omsättningen för PM-International ligger på ungefär 200 miljoner US-dollar. Dotterbolaget PM Sweden AB omsätter drygt 150 miljoner svenska kronor årligen.

Företaget har anmälts till flera svenska myndigheter. Flera av anmälningarna handlar om att personer blivit kontaktade av försäljare som påstått att Fitlines produkter är botande. Andra personer uppger att de har fått biverkningar av Fitlines produkter i form av rodnader och stickningar i huden.

Oklart ansvar

En inspektör från Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor vände sig till Läkemedelsverket i januari i år. Inspektören menar att PM Sweden AB sysslar med falsk marknadsföring och skumt pyramidspel.

Annons

– Man får inte gå ut med medicinska påståenden om kosttillskott som att de kan bota eller lindra symtom. Då är det brott mot läkemedelslagen, säger Carolina Birgner, utredare vid Läkemedelsverket.

Carolina Birgner meddelar att hon ska titta vidare på Fitline och ber att få återkomma. Några dagar senare ringer hon tillbaka till tidningen och säger att den här typen av ärende i första hand utreds av antingen Livsmedelsverket eller Konsumentverket. I det här specifika fallet kan även livsmedelskontrollen i Ängelholm vara aktuella (kommunen där PM Sweden AB är verksamma).

– Gränsdragningen vem som utreder vad är problematisk när det gäller kosttillskott, säger Carolina Birgner.

"Botar inte"

Gabriel Callert, vd för PM Sweden AB, uppger för tidningen att det är kosttillskott och ingenting annat som företaget säljer.

– Det varken botar eller lindrar, säger han.

Hur kommer det sig då att distributörer uppger att preparaten botar och lindrar?

– Vårt uppdrag som företag är att jaga rätt på detta så fort vi hör om sådant här.

Men hur kan det få ske. Informeras inte distributörerna om vilka regler som gäller?

– Jo, men sådant här sker inte av pin djävulskap utan för att de inte har kunskap om marknadsföringslagen, säger Gabriel Callert.