Asby speedwaymuseum är en hyllning till alla de förare som genom åren bjudit publiken på underhållning på rundbanor världen över. Bakom museet står två stora fans, Pernilla Öberg och Pascal Lindh. När Västervik Speedway har match är Asbyparet alltid på plats. I ur och skur följer de sitt absoluta favoritlag. Både hemma och borta. Däremellan blir det en och annan tur till Elit Vetlandas arena.

— Jag är mer eller mindre uppvuxen med speedway. Men har aldrig tävlat själv. Bara prövat på att köra några enstaka varv, berättar Pascal Lindh.

Under uppväxten i Västervik blev det många besök på Ljungheden, klassisk svensk speedwaymark.

Vid flytten till Tranås inte bara kvarstod, utan förstärktes intresset för speedway. Och när Pascal och Pernilla Öberg blev ett par fick hon raskt upp ögonen för sporten och blev fast.

Annons

— För oss har speedway blivit något vi har gemensamt. Vi har väldigt roligt när vi är på Västerviks matcher. Just nu är Peter Ljung det stora namnet i klubben. Han är otroligt bra, säger Pernilla Öberg.

Sen några år tillbaka bor Pascal Lindh och Pernilla Öberg i en villa i Asby. Där har samlingen av speedwayminnessaker från dag ett haft en självklar plats och med åren krävt allt mer utrymme.

— Jag samlar på allt möjligt. Tidningar, foton, västar, matchprogram med mera. Det mesta har jag hittat på nätet. Men jag har också fått en del saker av ledare och förare. Samlingen omfattar flera tusen olika föremål.

Tanken på ett museum har funnits länge och när paret erbjöds att ta över en lokal i Asby numera nerlagda skola slog de till. I sommar har de jobbat hårt med sitt museiprojekt och inom kort är det dags för invigning.

Under Asbys årliga och välbesökta skördemarknad den 16 september slår det nya speedwaymuseet i Asby upp portarna. En liten pärla för alla som gillar idrott i allmänhet och speedway i synnerhet. I utställningslokalerna trängs utländska speedwaymagasin med matchprogram, fotografier, samlarbilder och souvenirer. I taket hänger hundratals matchvästar och i utrymmena finns även speedwaycyklar och ett komplett matchställ.

— Vår ambition är att fortlöpande utöka utställningen. Det vore kul med fler priser från stjärnförare förr och nu, fler utrustningsdetaljer från olika tider med mera, säger Pascal Lindh.