Lördagens demonstration hålls för att visa stöd till de unga afghaner som riskerar att bli utvisade till sitt hemland trots att många inte vet vad som väntar dem. Tranås är en av de städer i landet som på initiativ av bland annat Erik Nygårds och Tobias Wahlström, som båda länge har arbetat för de nyanlända, som ska demonstrera mot massutvisningarna av afghanerna på lördag.

— Allting har gått så snabbt. För två år sedan ville alla vara öppna och ta emot flyktingar. Nu är det motsatsen och istället känns det som en hetsjakt, säger Tobias Wahlström, pastor i Löfstadkyrkan.

Annons

— Jag tror inte att så många vet vad som händer i afghanernas hemland. Många här i Sverige skulle nog få ont i magen om de visste mer om det, fortsätter han.

Håller tal på torget

Demonstrationen, som förväntas dra hundratals engagerade svenskar, afghaner och människor av andra nationaliteter, äger rum mitt på dagen och utgår från Stadshuset. Tillsammans vandrar tåget sedan upp mot torget där ett antal representanter från bland annat föreningslivet, politiken och skolorna tar till orda genom att hålla tal.

— Det här är våra vänner som får utvisningsbeslut och vi vill göra något för att visa att vi står tillsammans, att det finns ett stort engagemang i Tranås för detta, säger Tobias Wahlström.

— Jag tror absolut att de här besluten kan förändras. Det är precis lika otroligt att de ändras som att de trädde i kraft, säger Erik Nygårds.