– Arbetet löper på i Österbymo. Vi är en god bit på väg med hjälp av en ny entreprenör och duktiga hantverkare, säger Urban Tordsson, som är teknisk chef i Ydre kommun.

– Vi ska ha slutbesiktning där i slutet av mars, sen räknar verksamheten med att flytta in efter påsklovet, fortsätter han.

Krävde justeringar

Ydre kommun avbröt, som tidningen tidigare berättat, samarbetet med den tidigare entreprenören. Detta eftersom entreprenören inte ansågs ha skött sitt uppdrag och dessutom gång på gång skjutit fram datumet för färdigställandet av skolorna i Österbymo och Hestra.

I slutet av förra året anlitades Tranåsföretaget WB Wennerlund Bygg AB för att färdigställa det påbörjade, men långt ifrån avslutade skolprojekten. I Österbymo skulle skolan ha varit klar för flera månader sedan.

– Skolan skulle ha varit klar i augusti, kommenterar Urban Tordsson.

– Jag ska tillägga att det var augusti förra året. Den gamla entreprenören hade nog inte klart för sig vilket år vi hade sagt, tillägger han och suckar över den uppstådda situationen.

Arbetet som den första entreprenören hann utföra i Österbymo har besiktats.

Annons

– Inga graverande fel hittades, men en del saker behövde justeras, konstaterar Tordsson.

Hestaskolan klar nästa år

Inflyttningsdatumet för Hestraskolans elever är betydligt längre bort än för eleverna i Österbymo.

– Den skolan är ett halvår försenad jämfört med ursprungsplanen, som var att skolan skulle vara klar i augusti detta år. Vi räknar med inflyttning först efter årsskiftet 2019, säger Tordsson.

Arbetet har satt fart även där, men är alltså kraftigt försenat.

– Jobbet med grunden har gjorts och man har börjat resa stommen. Det hade varit bättre för hantverkarna om de hade kunna jobba inomhus nu, som planerat, konstaterar Tordsson och syftar på att de rådande väderförhållandena inte gynnar utomhusarbete.

Mycket extrajobb

Både när det gäller skolan i Österbymo och Hestra har den första entreprenörens arbete inneburit mycket extraarbete, enligt Tordsson.

– Det mesta materialet var inte beställt, men innan vi visste det blev det mycket utredning om vad som egentligen var beställt och vad som inte var beställt.

– Med långa leveranstider inom byggmaterialbranschen kunde vi ha blivit ännu mer försenade, men leverantörerna har ställt upp och snabbat på leveranserna, berättar han.

Från kommunens sida vågar man nu se framåt.

– Det ska bli skönt för alla när det här är klart. Jag hoppas att det blir bra anläggningar för skolverksamheten både i Hestra och i Österbymo. Det har det goda förutsättningar att bli, säger Urban Tordsson.