– Det ska inte få hända 2018 i svensk sjukvård och det är en fråga om liv och död. Det är mitt liv det handlar om, säger Christer Johansson till TV4-nyheterna.

Nu har han anmält två vårdmottagningar till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) – Tranås Vårdcentral och Drottningmottagningen i Stockholm.

– Jag vill slippa att andra drabbas av samma misstag. Jag har tappat 15–16 månader i tid som säkert inneburit att cancern spridit sig, säger han.

Knöl i axeln

Våren 2017 sökte han hjälp på Tranås vårdcentral för att ta bort en knöl i axeln.

Eftersom han tidigare opererat bort en ofarlig cancerknöl på näsan ville han att knölen skulle skickas in för analys, men läkaren gjorde en annan bedömning.

– Läkaren var hundraprocentigt säker på att den var ofarlig och då bad jag få med mig tumören hem. Då visste jag inte att det var en tumör utan en knöl som jag fick i ett provrör, men den blev liggandes hemma, jag visste inte var jag skulle skicka den.

I våras, strax efter Christers 50-årsdag, upptäcktes en ny knöl på underarmen och samma läkare gjorde åter bedömningen att även den var ofarlig. Strax efter växte ytterligare en knuta fram på bröstet.

Annons

Då sökte han hjälp via sin privata sjukvårdsförsäkring och hamnade på Drottningmottagningen i Stockholm. Där fick han beskedet att han var döende i bröstcancer.

– Jag fick beskedet att jag hade tre till sex månader kvar att leva. Kanske ett år och om jag hade tur så skulle jag få leva i två år till, berättar han.

Cellgiftsbehandling

En cellgiftsbehandling påbörjades omedelbart på Universitetssjukhuset i Linköping, men i somras dök ytterligare en knöl upp i svalget och då fick han en ny cancerdiagnos - malignt melanom.

I Linköping beslutade man att testa de tidigare proverna från Stockholm och även knölen från provröret hemma i badrummet om de skulle få samma diagnos - malignt melanom.

Det visade sig att han haft obehandlad hudcancer i över ett år som spridit sig i hela kroppen.

– Det är ju hemskt att någon inte skickar in en tumör för analys och att man dessutom får fel diagnos, säger Christer Johansson till TV4.

Sista stadiet

I Christer Johanssons fall är prognosen för malignt melanom bättre jämfört med bröstcancer. Sedan augusti behandlas han med immunterapi varannan vecka, ett sett att angripa cancerceller. Några av knölarna har börjar krympa och han tycks svara bra på behandlingen.

– Man har gått från hopplöst till hopp, säger han.

Han är dock fortfarande allvarligt sjuk med cancern som nått det sista stadiet, nivå 4 där den spridit sig i hela kroppen.

– Nu finns det i alla fall en diagnos som går att behandla. Det verkar fungera, men det är för tidigt att säga än. Biter behandlingen så kanske man har chans att få leva i många år till.

Fotnot: Christer har valt att tacka nej till en intervju med Tranås Tidning.

TV4