Redan för några år sedan tittade Elvira och Axel Krause på det lilla caféet och tänkte att ”något sådant här skulle vi vilja ha”.

– Men just då passade det inte, berättar Elvira.

Men det kom att ändras. I och med nya arbetsförhållanden för Elvira flyttade familjen till Tranås och Axel, som är bagare, behövde ett nytt jobb. I vintras slog de till och köpte caféet.

Sonen Sören ska sköta serveringen och Axel baka, medan Elvira än så länge har kvar sitt jobb på Arriva.

– Vi har fått renovera en hel del här för att kunna öppna. Det var gammalt och slitet, man hade inte tagit hand om huset, berättar Elvira.

Körsbär och vallmo

Axel är utbildad i Tyskland och mycket av det som serveras är efter tyska recept, som vallmobullar, körsbärsbakelser och mandarintårta med kvarg. En annan tysk specialitet är spagettiglass.

Annons

– Det är väldigt populärt i Tyskland, och det är vaniljglass, formad som spagetti med en ”köttfärssås” av jordgubbssås, berättar Elvira.

Även mackor och surdegsbröd kommer att finnas till försäljning.

– Allt är kanske inte sådant som svenskar känner till, men kunderna brukar tycka om det när de smakat.

Unika recept

I Tyskland är det vanligt att recepten på de lokala bagerierna har gått från generation till generation, och alla bagerier har sitt unika utbud. I Sverige är det mer likartat, tycker de.

– Det allra mesta som vi säljer här har vi bakat själva. Det kan också skilja sig åt i sortimentet, med några sorter på förmiddagen och annat på eftermiddagen, beroende på vad vi har bakat, berättar Sören.

Familjen har bott i Sverige i sex och ett halvt år, varav två i Tranås, och de trivs mycket bra.

Semester först

– Allt är nära och här på Storgatan rör det sig mycket folk, och man träffar alltid någon man känner. Samtidigt som det är lugnt och skönt, säger Elvira.

Idén om att flytta till Sverige väcktes för många år sedan i samband med en semester. I Tyskland arbetade Elvira som tågmästare och när sedan en tysk tågoperatör kom in på den svenska marknaden, såg Elvira sin chans att få jobb och flytta till Sverige. Något de absolut inte ångrat.

En magisk plats

Namnet på caféet då? Jo, Töweland är smeknamnet på den tyska ön Juist i Nordsjön, en mycket vacker plats där paret bland annat gifte sig en gång. Namnet betyder ungefär ”magisk plats” och i och med caféet i Tranås har familjen Krause fått sin egen magiska plats.