— Det här var jätteroligt, vi tar det som en fin fjäder i hatten och uppmuntran. Särskilt som vi bara har varit knutna till STF i ett år, kommenterar Olle Forsell som tillsammans med Åsa Strandberg driver gården som vid sidan av övrig verksamhet erbjuder vandrarhemsboende i fem rum med upp till 25 bäddar.

— Å andra sidan har vi länge, långt innan vi blev STF-vandrarhem, haft en hållbar helhetssyn i vårt arbete, lägger han till.

Priset består av ett diplom, berättar han.

— Och så uppmärksamheten.

De visste i förväg att Kalvefalls gård var nominerad, men trodde att de var aktuella i en annan kategori. Så bronsplatsen i den helt nya kategorin Hållbarhet kom som en överraskning.

Mindre aktör

Annons

STF:s motivering lyder: ”En gård med stort hjärta. Här kombineras ett familjehem för ungdomar som flytt krig med skötsel av hästar och matlagning från grunden. Julens småkakor börjar bakas redan efter sommaren och grönsakerna odlas vid egen hand. Dessutom håller de sig med egna Linderödssvin och Åsenfår. Godare än så blir det knappast.”

— Vi tillhör de mindre aktörerna bland pristagarna men juryn verkar ha sett att vi jobbar med helhetstänkande kring turism, boende och att erbjuda bra mat på vår krog, säger Olle Forsell.

STF delar årligen ut pris till årets bästa vandrarhem, hotell eller fjällstation bland de drygt 300 STF-anslutna boendena i landet. Tävlingen är uppdelad i sex kategorier, där vinnarna i Mat, Natur-/kulturupplevelse och Hållbarhet utsågs av jury. Därutöver utser gästerna bästa vandrarhem/hotell, fjällstation och fjällstuga.

Priserna delades ut i söndags i samband med en konferens i Stockholm där Olle Forsell fanns på plats och kunde ta emot diplomet.

Guld och silver i kategorin Hållbarhet gick till STF Lilla Tyresö respektive STF Jokkmokk.