På onsdag i nästa vecka anordnas ett informationsmöte angående fiberutbyggnad i Österbymo tätort.

Det är egentligen inte i tätorten problemen finns men nu gör man ändå en satsning inför framtiden.

– Den dagen då kopparnätet (telefonnätet) inte finns längre så vill vi inte få panik utan vara med i matchen, förklarar kommunens samordnare Glenn Gustafsson.

För lite drygt ett år sedan, i september 2015, antog Ydre kommun ett IT-infrastrukturprogram.

Kommunen har antagit de nationella målen det vill säga att 90 procent av alla hushåll och företag senast 2020 ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

Sedan de senaste siffrorna redovisades till PTS har man kunnat lägga till ytterligare 240 anslutningar. Exakt hur många stor procentsats av kommunen som just nu är anslutna vet inte Glenn Gustafsson.

– Det går åt rätt håll. Jag skulle uppskatta det till cirka 50 procent men det beror lite på hur man räknar.

– Räknar man de som faktiskt är uppkopplade blir siffran lägre men räknar man de som har möjlighet till anslutning inom 100 meter från tomtgränsen så är siffran ganska hög.

Från kommunens sida är man både nöjd och missnöjd med utvecklingen gällande bradbandsanslutningar.

– Man får väl vara nöjd när vi tar steg framåt även om man hade önskat att det kunde gå fortare.

– Men samtidigt är man lite besviken på systemet. Kommuner som nätägare är klart missgynnade när det handlar om bidrag och regler.

I Österbymo tätort finns redan ett stamnät som kommunen äger. En del som tvekat att ansluta sig har ofta sett problem som att gräva över tomtgränser och vägar. Nu tar man ett samlat grepp och man har satt ett slutdatum till den 6 januari.

– Och det är för att det ska bli kostnadseffektivt. Det blir lättare att mycket enklare att jobba och planera.

Kostnaden är 15 000 kronor och då ingår även grävningen.

– Det går naturligtvis att ansluta senare men då får man på egen hand bekosta grävningen.

– Visst finns det många som tycker att sitt adsl fortfarande fungerar bra men det handlar om en begränsad tid. Det här är ett erbjudande som inte kommer tillbaka, så billigt.

På mötet i veckan kommer presumtiva fiberanslutare att få veta allt som är värt att veta för att komma till ett beslut: bakgrunden, hur man går tillväga, vad som händer och även vilka tjänster som Vökby erbjuder.