Julen för två år sedan blev inte riktigt som förväntat för en man i 40-årsåldern som åkt till Vetlanda för att fira jul.

Han berättar att han blev vittne till ett familjegräl. Han ställde sig upp för att lugna ner en annan man som var part i grälet. Denne ska då ha slagit till honom i ansiktet.

De båda hamnade på golvet med honom överst. Hans antagonist bet honom då i näsan. Det blödde och angriparen spottade ut näsan.

Mått dåligt

Annons

Offret uppgav vid huvudförhandlingen att han mått mycket dåligt av händelsen. Till en början ville han inte gå ut. Han berättar att hans arbete har blivit påverkat och att han inte vill bli fotograferad, på grund av ärret.

Mannen har varit sjukskriven och har tvingats operera näsan. Eventuellt väntar fler operationer. En flickvän har berättat att mannen har haft fruktansvärt ont under vintern när det varit kallt ute. Efter operationen har det inte blivit bättre.

Klart uppsåt

Den tilltalade berättade att de hade druckit många öl den aktuella dagen. Han berättar att det blev slagsmål och att han själv ramlade baklänges. Han upplevde att den andra mannen ”låg som ett lås på honom.

”Jag fick ingen luft och kände panik. Jag agerade och bet honom. Han blödde och jag kände att jag hade något litet i munnen som jag spottade ut”, berättade den tilltalade vid huvudförhandlingen.

Rätten menar att mannen haft som uppsåt att bita av näsan och att det ska bedömas som grov misshandel. Han ska också betala drygt 92 000 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen.