Det var drygt ett år sedan som tekniska enheten flyttade från Jularp till lokaler vid kretsloppsgården. Ett syfte var att samarbeta närmare med långtidsarbetslösa på arbetsmarknadsenheten.

Deltagarna gör en mängd olika uppdrag för kommunen, allt från parkarbete till vaktmästaruppgifter. Ett pågående projekt är att renovera fönster från Stalpet.

Den senaste tiden har deltagarna byggt tre toaletter för kommunens badplatser.

– De är mycket duktiga på att bygga och måla. Vi gillar uppdrag som det här, säger Elmir Lindov som är arbetsledare på arbetsmarknadsenheten.

Toaletterna för kommunens badplatser har en speciell design med sluttande tak.
Foto: Johan Fingal

Tre badplatser

Till våren kommer toaletterna att placeras vid badplatserna vid Skärsjön, Assjön och Noen.

– De gamla var ganska dåliga, men de har hållit i 15 år. De var också gjorda här, säger Elmir Lindov.

Toaletterna har byggts i snickeriet och målats i lokaler intill. De är inte vattenanslutna utan töms och sköts om av tekniska enheten.

- Det här är en del av samarbetet med tekniska, säger Lars Skeppås, teknisk chef på Aneby kommun.

Fler nyanlända

Deltagarna på arbetsmarknadsenheten har oftast varit personer med missbruksproblem eller långtidsarbetslösa. Den gynnsamma arbetsmarknaden har gjort att antalet arbetssökande har minskat kraftigt.

Annons

– Förra året var vi femton, nu är vi nere på fem-sex, säger Elmir Lindov.

Många av de nuvarande deltagarna är nyanlända som inte har tillräckligt goda språkkunskaper för att få jobb. På arbetsmarknadsenheten förbättrar de sin svenska samtidigt som de får fasta rutiner och arbetslivserfarenhet.

Samarbetet med tekniska enheten har fungerat mycket väl, tycker Elmir Lindov. Hans deltagare har mycket att göra och får hela tiden får nya uppdrag från kommunen.

– Vi har en bra organisation. Det flyter på, säger han.