— Aurora är viktig för både för Sverige och försvaret, säger hon.

— Den skickar en signal till omvärlden om vår förmåga och ger försvaret värdefull övning i att samverka med såväl andra länder som olika myndigheter.

Åsa Lindestam är en erfaren riksdagsledamot. Hon har varit med i den rikspolitiska hetluften sen 2002. Och är fortfarande nyfiken på stort och smått i konungariket Sverige och lägger gärna tid på att hålla sig uppdaterad om vad som händer utanför knapptryckar-tryggheten i riksdagshuset.

— Jag reser väldigt mycket över hela landet. Har svårt att säga nej när jag blir inbjuden till olika evenemang, säger försvarsutskottets vice ordförande och skrattar.

Annons

— Det gör att jag inte kan följa Aurora i den omfattning jag skulle önska. Jag har inbjudits att titta på olika övningsmoment vid tre tillfällen. Tyvärr kan jag inte medverka vid något tillfälle, då jag redan är uppbokad.

Den 61-åriga S-kvinnan från Söderhamn tillhör idag Sveriges främsta försvars- och säkerhetspolitiker. Förutom försvarsutskottet sitter hon med i försvarsberedningen och ingår i den exklusiva blocköverskridande grupp som i omgångar lagt upp riktlinjerna för försvaret i närtid och nyligen enades om bland annat ett extra tillskott på drygt åtta miljarder till den militära verksamheten och totalförsvaret kommande åren.

— Jag tycker det är bra att vi kommit fram till att försvaret behöver extra tillskott för att klara sin uppgift både vad det gäller personal och materiel. Omvärldsläget har förändrats, vilket medför att det är nödvändigt att avsätta mer pengar till försvaret.

— Men det är inte bara att tjonga in hur mycket pengar som helst och tro att allt ordnar sig. Kostnaderna för militär verksamhet måste liksom tidigare ställas mot allt annat som är viktigt i ett välfärdssamhälle.

I likhet med de flesta andra säkerhets- och försvarspolitiker är Åsa Lindestam en doldis i riksmedia. I somras utsågs hon av en yrvaken storstadspress till den hetaste kandidaten att efterträda Försvarsminister Peter Hultqvist om han tvingas avgå till följd av skandalen inom Transportstyrelsen. Det återstår att se vad som händer när riksdagsarbetet nu drar igång för hösten. Det är inte längre självklart att det blir något misstroendevotum mot den populäre försvarsministern.

— För mig finns inget annat än att Peter Hultqvist sitter kvar. Han gör och har gjort ett jättebra jobb på försvarsdepartementet, säger Åsa Lindestam.