Anders Halldén från Angerdshestra utanför Jönköping befinner sig på Knivveckan i Ludvika, en årligt återkommande utställning av knivhantverk. Han har medverkat 6-7 gånger förut. Den här gången blev mer dramatisk än vanligt.

Vid 14.00-tiden på torsdagen brast plötsligt en bro drygt hundra meter från det tält där mässan pågår.

— Det var en mycket kraftig smäll. Jag blev rädd först. Jag trodde att det hade något med tåget att göra, säger Anders Halldén.

"Väldigt dramatiskt"

Annons

Det visade sig vara en gjutform med betong som kollapsat. Under gjutningen över järnvägen gick någon fel.

— Det var väldigt dramatiskt. Dammet hade knappt lagt sig förrän jag kom dit. Jag såg hur några personer drog upp sina kamrater från rasmassan, säger Anders Halldén.

Tolv personer skadades och fördes till sjukhus. Sex personer uppges vara allvarligt skadade enligt landstinget i Dalarna. Det rör sig om krosskador, klämskador och trauma. Ingen av de drabbade ska ha livshotande skador.

— Det var flera helikoptrar uppe i luften och ambulanser körde med blåljus fram och tillbaka, säger Anders Halldén.

Polisen avvaktar inspektion

Händelsen i Ludvika utreds som en arbetsplatsolycka. Arbetsmiljöverket och Trafikverket gjorde en översyn under fredagen. Olycksplatsen är avspärrad.

— Vi väntar på att Arbetsmiljöverket ska komma och göra sin inspektion. Deras rapport avgör hur vi sedan går vidare. Framkommer det sådana brister att det är fråga om brott kommer vi in i bilden men om det är en ren olyckshändelse är det inget mer för oss att göra, säger Stefan Wickberg, pressinformatör hos polisen Region Bergslagen till TT.