Lunchpausen var sannerligen inte långt, de nygrillade hamburgarna slank ner fort – allt för att utnyttja varje minut i den alpina backen eller längdspåret vid sidan av.

Det är Svenska skidförbundet som ligger bakom initiativet ”Alla på snö” och under fem år har projektet genomförts med Asby Alpina i spetsen. I år genomförs projektet i samverkan med barn- och fritidsprogrammet på Holavedsgymnasiet i Tranås, OK 64 och Jockes Alpinservice.

Det har varit full rulle under fyra dagar där fjärdeklassare från Tranås- och Ydre kommun besökt skidbacken för en heldag.

– Vi har haft 280 ungdomar här under veckan och det har varit fantastisk att se all glädje bland ungdomarna. Bara i dag har vi haft ungefär 50 barn som aldrig tidigare stått på ett par skidor, berättar Anders Stjärne, ordförande i Asbys Alpina sektion.

Tidningen träffar Stella Ortman som passade på att ta en välbehövlig hamburgare för att ladda på energibehovet inför sista timmarna.

– Det har varit jättekul, det är första gången jag är här och det är ungefär som jag förväntat mig. Jag håller på med ridning och innebandy också, men det här var nästan lika kul så jag kommer tillbaka.

Var det svårt att lära sig?

Annons

– Det gick rätt så bra faktiskt, vi blev indelade i grupper först och i början fick vi lära oss hur allt fungerade. Sedan fick vi åka själva.

”Lilla vasaloppet"

Maria Ström och Alma Bragde från barn- och fritidsprogrammet har under veckan hjälpt till med projektet.

– Vi har haft om nybörjarna. Under förmiddagen gick vi igenom grunderna, allt från vad som är fram och bak och hur man tar på sig skidorna, berättar tjejerna.

Mellan de alpina åken fanns möjlighet att testa på längdskidor, det så kallade lilla vasaloppet.

– Jag tycker väldigt mycket om skidåkning och nu när jag pensionär så finns tid att hjälpa till, men det är också folk som tagit ledigt från jobbet för att hjälpa till här. De flesta börjar i alpina backen och så kommer de hit sedan och åker skidor, säger Magnus Lindahl från OK 64.

Trion Loka Beric, Ajo Bajob och Albin Ericson strålade i kapp med en blänkande guldmedalj runt halsen efter tre genomförda varv.

– Det var jättekul, både skidåkning och alpint. Det är kul när man ramlar så får man skrattar tillsammans, säger Loka Beric.

Mycket planering och ideella krafter har krävts för att genomföra projektet.

– Vi har gjort det här för vi en klubb som satsat på det här. Men det kostar klubben mycket, vi har lagt ungefär 120 000 på för att kunna genomföra det här de här åren så om vi ska fortsätta med det här så måste kommunen lägga till de här pengarna, berättar Stjärne.