Det bjöds på utmärkta förhållanden när kommunens alla fjärdeklassare (och en Ydreklass) fick tillbringa var sin dag i Asby. Det blev möjligt tack vare arrangemanget Alla på snö, som Svenska Skidförbundet drog i gång för två år sedan.

Utan kostnad

Precis som namnet antyder är syftet att alla elever i årskurs 4 utan kostnad ska få testa skidåkning både utför och på längden.

– Det första året fick vi en peng från skidförbundet som vi kunde köpa in längdskidor för. Efter det har vi själva fått söka sponsorer, säger Anders Stjärne.

Han är ordförande i Asby Alpina, som tillsammans med OK 64 och elever på Holavedsgymnasiets barn- och fritidsprogram årskurs 2 såg till att Alla på snö gick att genomföra.

278 elever

Annons

Förra veckan var totalt 278 elever, varav 32 från Ydre, på besök i Asbybacken. En stor del av dem hade aldrig tidigare stått på skidor. För att allt skulle flyta på krävdes bra logistik och det hade man, enligt Anders Stjärne.

Holavedseleverna hade en viktig uppgift. De var de som instruerade eleverna.

– Ledarskap ingår i vår utbildning, säger Evelyn Josefsson, Isabelle Platenius och Hanna Andersson.

I deras uppdrag ingick bland annat att lära ut hur skidorna fungerar, sköta uppvärmning och naturligtvis undervisning i skidbacken. Deltagarna var uppdelade i grupper efter kunskap och erfarenhet.

Barnens Vasalopp

På en slinga på 500 meter var det också möjligt att åka längskidor och samtidigt delta i Barnens Vasalopp.

Anders Stjärne är mycket nöjd med veckan och tycker att det var en njutning att se alla barn på skidor. Även Holavedseleverna är belåtna.

– Det var kul att få jobba praktiskt med ledarskap. Det lärde vi oss mer på än i skolan.

Tjejerna är imponerade av barnen.

– Det roliga är att nästan alla lärde sig att åka rätt bra, även de som till en början var lite tveksamma.