Arrangemanget börjar bli ett begrepp, som även inspirerat andra. Det kom till för att minska avståndet mellan Anebyborna och även mellan kyrkorna.

— Inför valet 2014 kände vi oss tvungna att göra något för att bilda opinion för ett samhälle som bygger på mångfald och respekt för varje människa.

Det säger Peter Andreasson, kyrkoherde i Svenska kyrkan, och Ola Gustafsson, näringslivsansvarig i kommunen.

Alla får plats var tänkt som en engångsgrej, men blev så lyckat att arrangemanget fick en fortsättning och nu har hittat sin form. Antalet besökare har ökat för varje år.

— Vi märkte att det hade en plats att fylla i samhället och att det spelar roll att göra något för alla människors lika värde.

— Det har skapats en vi-känsla och blivit lite närmare mellan olika aktörer i samhället. Utan Alla får plats hade det nog inte blivit samma engagemang i evakueringsboendet i Gransnäs, till exempel, fortsätter duon och får medhåll av andra i arrangörsstaben.

Alla delaktiga

Annons

Årets upplaga startar söndagen den 27 augusti och pågår i en vecka. För varje år ser arbetsgruppen olika ut och det finns ingen som äger evenemanget. Arrangörer är Aneby kommun, Aneby kristna råd, Röda Korset, idrottsrörelsen, Vuxenskolan, näringslivet och Rotary.

— Alla är delaktiga på olika sätt. I fjol gällde det inte minst föreningslivet och vi tänker oss något liknande i år.

— Nämnas kan att Aneby SK jobbar väldigt mycket med integrationsfrågor och är den av idrottsföreningarna som kommit längst med det, fortsätter Andreasson och Gustafsson.

Innanförskap är alltså temat för Alla får plats den här gången.

— Under veckan vill vi belysa den frågan på olika sätt, till exempel hur vi ska skapa mötesplatser som är inkluderande. Det är inte enkelt och vi ser ingen lösning, men hoppas kunna ta steg som gör saker bättre. Där är kunskap en viktig del.

En ekumenisk fredsmässa på torget inleder Alla får plats. Sedan väntar ett späckat schema med varierande innehåll. Lunchserveringen, där olika aktörer turas om, utgör kärnan. Där kommer bland andra biskop Martin Modéus (invigningstalar), landshövding Håkan Sörman och ledare och spelare från HV 71 att medverka, liksom två muslimska kvinnor.

— En av dem har valt att bära slöja och en inte och de ska berätta om sina ställningstaganden. Det följs upp med ett seminarium.

Dans och musik i stora mängder utlovas också. Till exempel ska Simon Nicelund, som varit med i Talang på TV 4, sjunga i Aneby. Liksom tidigare finns en stor skolmanifestation på programmet och så väntar en biokväll och EM-fotboll på storbildsskärmen. All världens mat och öppen scen är ytterligare inslag.

Alla får plats avslutas med Cirkus Mixa i konserthuset. Arrangemanget ersätter Barnens dag.