17-åringen från Tranås har nyligen rekryterats ideellt av Trygga Barnen. Det är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse utan vinstintresse. Syftet är att stötta barn och unga under 25 år som lever i familjer med problem. Det kan handla om att föräldrarna dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt.

Ska fånga upp

Som trygg hjälte får Alexander Degler i uppdrag att fånga upp den här gruppen i tid och uppmana dem att söka hjälp hos till exempel socialtjänsten. Han är en av hittills 19 hjältar i hela landet och har hela Jönköpings län som sitt arbetsområde.

— Jag ska börja med att fokusera på Tranås, säger han.

Alexander Deglers första uppgift blir att genomföra en research, för att få reda på vad det finns för barn och ungdomar som kan vara i behov av Trygga Barnens stöd. För hans del handlar det dock inte om att söka upp familjer.

— Nej, jag ska sprida information om att vi finns. Det blir via skolbesök och föreläsningar. Sedan ska jag finnas där när de unga vill ha kontakt med Trygga Barnen.

Den nyrekryterade hjälten kommer att vara en viktig länk till olika myndigheter. Det handlar också om att slussa vidare till stödgrupper eller liknande som finns i kommunen.

Annons

— Jag ska få dem att våga ta steget och be om hjälp. Under min research ska jag ta reda på vad det finns för stöd i kommunen.

Samarbete väntar

Redan nu vet Alexander Degler att det lär bli en hel del samarbete med familjeverksamheten och ungdomsmottagningen. Han betonar att han som trygg hjälte inte ska ha någon stadigvarande relation med barnen och ungdomarna.

— Nej, jag ska hänvisa dem vidare.

Hjälten från Tranås är glad över den tjänst han har fått. Trots sin unga ålder tror Alexander Degler att han har en del till att tillföra.

— Från min egen familj har jag egen erfarenhet av för mycket drickande och psykisk ohälsa.

Enligt Alexander Degler är förhoppningen att Trygga Barnen ska bli en permanent verksamhet.

Till sist lite mer om stiftelsen Trygga Barnen. Den grundades 2010 av Agneta Trygg och hennes yngsta dotter, Olivia Trygg. Upprinnelsen till grundandet av Trygga Barnen var deras personliga erfarenheter av alkoholism i familjen.

Har sponsorer

Idag är Olivia påverkansansvarig för stiftelsen som har fyra fast anställda, 3 timanställda och ett 20-tal volontärer. Agneta Trygg är ordförande i styrelsen.

Postkodstiftelsen sponsrar Trygga hjältar. Det gör bland andra även Stockholms stad och en del företag.