Tv-programmet "Idag om ett år" visas i SVT på tisdagar. Serien följer olika människor som tar sig an utmaningar över ett års tid.

— Det började redan i januari förra året. Först med sökandet, sedan dokumentationen och resan till Chile. Det har blivit hela året, säger Tina Edman som medverkar i tisdagskvällens program.

Hon bestämde att söka till "Idag om ett år" för att hitta sin biologiska mamma i Chile.

— Jag kände att jag behövde en liten push.

Tina Edman är 42 år. Hon bor i Myresjö och arbetar som integrationspedagog i Ydre kommun. Under det senaste året har hon varit i den chilenska staden Osorno där hon till slut hittar sin biologiska familj.

— Det har inte varit en spikrak resa. Det var många turer innan jag kunde ro det i hamn, säger hon.

Annons

Tina Edman mötte tv-teamet på plats i Chile, men mycket av arbetet under resans gång har hon gjort helt på egen hand.

— Det känns roligt att sitta här på andra sidan jorden och känna att jag faktiskt vågade. Jag är väldigt öppen som människa, men jag är annars ganska blyg. Men jag har gjort allt själv och känner mig jättestolt.

Programmet visar mötet när hon återfinner sin familj.

— Jag träffade min biologiska mamma och hela familjen. Det var jättepositivt. Det kändes helt naturligt faktiskt, som vardag, säger hon.

Mötet var naturligtvis också mycket känslostarkt, vilket det var svårt att förbereda sig för.

— Jag hade tänkt att jag inte skulle gråta i tv. Man har ju den där svenskheten i sig. Men det är som det är och känslorna fick komma när de kom.

Tina Edman har fortsatt kontakt med sin biologiska mamma och syster och planerar att åka tillbaka till Chile med hela familjen så snart som möjligt. Hon älskar landet för dess musik, folk och stora gästfrihet.

Ikväll, tisdag, sitter hon hemma i Sverige och ser programmet på tv.

— Jag har bjudit in min svenska mamma, familj och vänner. Vi ska äta lite gott och titta.