30-åriga Mathilda Thörn, som bor i Adelöv, har hållit på med hästar sedan hon var sju år.

Sedan sex år tillbaka har hon halflingern Betsy – och det är de två som utgör radarparet som nu blivit inbjudna till EM i Göteborg.

– De har valt att visa upp just rasen halflinger under invigningen så vi håller på att träna för fullt nu, säger Mathilda Thörn som dock lovat arrangörerna att inte avslöja för mycket.

Det är Owe Sandström och Lars ”Lalla” Nilsson som vänt sig till Svenska hästavelsförbundet och rasföreningarna efter ett samarbete under Sweden international horse show som ligger bakom den annorlunda invigningen.

Annons

Betsy lever för det mesta ett stilla liv hemma i hagen i Adelöv. Men under invigningen på Ullevi kommer det förstås showas inför storpublik – något som hon nu förbereds på.

– Så vi tränar för fullt här hemma och applåderar så mycket vi kan för att hon ska vänja sig vid det, berättar Mathilda.

Men det var aldrig någon tvekan om att tacka ja?

– Det här kan man ju inte tacka nej till. Det här är något som bara händer en gång i livet. Men det är pirrigt.

Invigningen sker den 21 augusti och dagarna innan kommer Mathilda och Betsy vara på plats i Göteborg för att träna med de övriga 26 ekipagen som ska vara med under den delen av invigningen.

– Det ska bli väldigt spännande, säger Mathilda Thörn som hoppas att uppvisningen och tv-sändningen från invigningen ska ge rasen halflinger ett litet uppsving.

– Många tycker ju att de är väldigt fina. De är guldiga och har en ljus fin man.

Och om du får slå ett slag för rasen – vad säger du då?

– De är väldigt lättlärda och mångsidiga. De är lugna och trygga även om de vet vad de vill. Men har man vunnit deras hjärta har man en häst för livet.