Det blir troligtvis fler i år, enligt budget- och skuldrådgivare Mats Teneryd. En förklaring är att lagen skrevs om den 1 november. Numera är det enklare för den enskilde att göra en ansökan. Däremot är kraven för sanering desamma som tidigare, att man inte ska kunna bli skuldfri inom överskådlig tid.

Vid årsskiftet hade 710 Tranåsbor, motsvarande 3,8 procent av andelen invånare, ärenden hos Kronofogden. Snittet för länet var 2,9 procent.

Vill ha rådgivning

Det är också allt fler som söker rådgivning för att kunna hantera sin privatekonomi. Tranås och Eksjö kommuner delar på en heltidstjänst för budget- och skuldrådgivning men det skulle behövas mer resurser, enligt Mats Teneryd.

Annons

Han tillbringar en dag varannan vecka i Tranås och ser hur efterfrågan ökar.

– Det är också fler än tidigare som ansöker om skuldsanering. De flesta är i medelåldern eller äldre.

Engagemang

Orsakerna till problemen varierar men sjukdom och arbetslöshet är inte ovanligt. Det finns också de som dras med gamla skulder. Det går inte att peka ut en särskilt typ av skuld, även där är variationen stor, enligt Teneryd.

Bäst förutsättning att få ordning på sin ekonomi har, enligt Mats Teneryd, den som verkligen engagerar sig i situationen. En del behöver handledning under enstaka telefonsamtal medan det krävs återkommande träffar under en längre tid för andra.

Det vanliga är att den enskilde själv tar kontakt med budget- och skuldrådgivningen. Ibland är det exempelvis anhöriga, arbetsgivare eller socialtjänsten som gör det.

Enligt SCB, statistiska centralbyrån, saknar närmare var femte person kontantmarginal för oförutsedda utgifter på 8 000 kronor, det vill säga att de kan få fram pengarna inom en månad utan att låna eller be om hjälp.