Det låter förstås inte klokt att riktigt fina gamla teaterkulisser, målade av vad som måste ha varit en riktig konstnär, bjuds ut så där med en axelryckning. Men det är just så Lars-Göran Giss gör, när han kliver omkring bland skogsbilder och högreståndsmiljöer, han rycker på axlarna och undrar om någon vill ha dem.

– De är ju mest i vägen...

Laila Nilsson, som tillsammans med Giss engagerat sig för kulisserna som nu en grupp Fas-3-jobbare ska laga, håller med om att de inte kan förvara allihop fortsättningsvis.

– Vi trodde inte att de var så många!

När de låg stuvade i teaterladan såg man nämligen inte allt.

De vill inte bli av med alla, för några vill ju föreningen som driver Pilaboparken ha kvar. Teaterladan finns ju kvar och där kanske det kan bli teater om somrarna någon gång då och då.

Men här finns sådana mängder med kulisser och annan dekor. En del är så stora att de inte ryms på höjden ens när de hänger från taket i den höga ladan. Nu är några upphängda och de släpar ändå på golvet, flera meter för långa är de.

De kanske användes i ett ridhus när K4, Smålands husarregemente i Eksjö, hade dem för länge sedan. Därifrån kommer nämligen en del av den mycket rika samlingen som nu plockats fram i Pilabo.

Annat gjordes särskilt till teaterföreställningar i Anneberg, där det i föreningshuset var teater från 1917.

Annons

De är målade 1915 ungefär, det har målerikonservator Ninni Ekre från Jönköpings läns museum konstaterat när hon under några dagar har varit här och gett råd om vad som måste göras åt skadorna.

– De är fantastiska, säger hon.

Nej, hon känner inte till någon liknande samling. Visst, det kan finnas, menar hon, men inte vad hon vet.

Alltihop verkar vara gjort av en och samma målare, A W Kahleis som hade ateljé på Hornsgatan 42 på Södermalm i Stockholm.

Han hade tyskt påbrå och lär ha målat i en trappuppgång som fortfarande finns bevarad i Stockholm, berättar hon.

– Med tanke på mängden kulisser bör det ha tagit honom två år att göra dem, säger Ninni Ekre.

Hon visar Kjell Eriksson, Fas-3-jobbare, hur han ska gå tillväga för att laga en skada. Det finns gott om dem och här kan man bara ta hand om det mest akuta, så det inte blir värre.

En regelrätt konservering är en helt annan affär.

EU-pengar har man fått till jobbet.

– Vi hoppas kunna göra i ordning dem som är i bäst skick, säger Laila.

De har förmodligen legat ihoprullade i 80 år utan att någon har tittat på dem.

”Kulissernas framtid är i dagsläget ganska osäker, men förhoppningen är att de ska kunna få finnas kvar i Pilaboparken. Och helst i en upprustad Teaterlada”, skriver Ninni Ekre på en blogg om byggnadsvård och Jönköpings läns museum.

Giss och Nilsson har hoppats länge, redan.