Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
SD vill se fler barn äta i skolan – här är partiets lösningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

SD vill se fler barn äta i skolan och menar att man har har lösningar.

Bild: Elin Elderud, Therese Nilsson

Annons

Sverigedemokraterna i Tranås har tidigare, i kommunfullmäktige, ställt frågan till ordförande i Teknik och Griftegårdsnämnden vad gäller skolmaten och dess överrepresenterade inslag av helvegetariska måltider. Detta gjordes eftersom vi vill avskaffa helvegetariska dagar och veckor i Tranås skolrestauranger.

För oss är det viktigare att barnen äter och orkar med skoldagarna än att de tvingas välja bland endast vegetariska rätter – hur ”klimatsmart” det än kan påstås vara. Det som räknas i slutändan är att barnen och ungdomarna orkar ta sig igenom dagarna genom att ätit sig mätta på mat de i huvudsak känner igen och uppskattar.

Annons

Annons

Genom denna åtgärd kan vi även minska matsvinnet. Idag väljer många ungdomar, inte minst på högstadiet, att gå till närmaste affär eller kiosk för att jaga snabba kolhydrater när vegetarisk mat är allt de kan välja på till lunch. Många yngre barn som inte kan lämna skolan riskerar gå hungriga ända till de kommer hem.

Därmed inte sagt att det ej kan finnas inslag av nya rätter, och för all del kan det finnas vegetariska alternativ för de som så önskar.

Animaliskt protein är vad vi vill försäkra oss att våra barn har möjlighet att få dagligen i våra verksamheter.

Sverigedemokraterna i Karlskrona har nyligen, tillsammans med L, M och KD, infört valfrihet på matsedlarna som säkerställer kötträtter i skolan varje dag. I Bollnäs kommun har en skola startat med köttbullar och makaroner som valbar rätt dagligen på matsedeln dagligen, för att fler barn totalt sett ska äta. Många barn med neuropsykiatriska funktionshinder skulle gladeligen välja detta. Samma upplägg vill vi se här i Tranås.

Alla skolbarn kommer äta mer tror vi, och detta kan enkelt utvärderas i efterhand. Vi vill se sådant initiativ som i Bollnäs i Tranås också, att skolor prövar detta upplägg – och vi tror att det finns någon skola som är beredda att testa. Vad som återstår är att det blir ”tesagt” från politiskt håll.

Annons

Vi som politiker och skattebetalare anser att detta är väl investerade pengar i våra unga för att ge dem en så bra start i livet som möjligt.

Thorbjörn Johansson, Gruppledare (SD)

Hanna Forsell, Barn och utbildningsnämnden (SD)

Ulla-Britt Holmberg, Fullmäktigledamot (SD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan