Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
”Det politiska klimatet hårdnar”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sadiq Yaqubi (V) och Gunnel Lind (M).

Bild: Elin Elderud

Annons

Dagen efter senaste kommunfullmäktige den 15 maj mottog vår fullmäktigeledamot Sadiq Yaqubi en skriftlig reprimand från dig. Reprimanden innehöll tre punkter:

1) Ingen riks/utrikespolitik

2) Håll dig till ämnet

3) Jag som ordförande skall åtlydas när jag säger till. Slår jag i klubban och säger stopp får du inte fortsätta. Jag äger mötet och har rätt att avvisa dig från lokalen om du ej följer reglerna.

Som vi förstått det är det första gången någon av nuvarande gruppledare i oppositionen fått den här typen av skriftlig reprimand, trots att det knappast är första gången en förtroendevald refererar till riks- eller utrikespolitik i talarstolen, eller i svar på en interpellation. Det är ur vårt perspektiv helt omöjligt att separera Tranås kommun från Sverige och från världen i alla frågor. Vi ville peka att vi i flera kommuner i Sverige nu ser hur det politiska klimatet hårdnar, hur mindre partier stängs ute och behandlas illa och odemokratiskt av de styrande. Detta skulle ses i relation till det plötsliga och godtyckliga beslutet att förneka oss en insynsplats i kommunstyrelsen. Det måste vara tillåtet att peka på den här typen av återkommande mönster. Om vi inte kan uppmärksamma när det sker i andra kommuner, hur ska vi då kunna vara uppmärksamma när det börjar ske i vår kommun? Det blir en kommunal angelägenhet. Om det aldrig ska vara tillåtet att referera till riket eller till världen kommer vi aldrig kunna diskutera varken klimatpolitik, feminism, rasism eller andra större frågor. Alla de här frågorna är större än Tranås kommun, men påverkar oss likväl.

Annons

Annons

Man kan nog vänta sig att det för alla partier finns frågor där man som ledamot kommer att bli mer eller mindre känslomässigt involverad. Vi i Vänsterpartiet blir extra engagerade när politiken drabbar de svagaste i samhället och när det gäller frågor om rättvisa. Vi hoppas och utgår ifrån att vi framöver behandlas på samma sätt, med samma respekt som de andra partierna i fullmäktige. Vi förhåller oss självfallet till de regler och förordningar som finns, och förväntar oss detsamma av kommunfullmäktiges ordförande och andra ledamöter.

Med all respekt,

Vänsterpartiet i Tranås

LÄS MER: Tranåspolitikerns drastiska besked efter heta debatten – kan lämna

LÄS MER: Holmstedts besvikelse efter V-utspelet: ”Helt horribelt”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan