Fallen rör hela polisregion Öst, dit Höglandet ingår, och polisen betraktar ökningen sedan i november och framåt som ’markant’ – och det visar heller ingen tendens till att avta, menar Åsa Willsund, som är utredare för bedrägeribrott hos polisen.
– Bara i torsdags anmäldes fem försök i Motala, Vadstena och Linköping inom loppet av en timme, säger hon.
Framförallt handlar det om två typer av bedrägeribrott som slår mot äldre just nu, vilket polisen vill varna Höglandsborna för. Det handlar om fysisk vishing och att äldre kontaktas över telefon. Antingen att man luras att tro att man beställt en telefon i sitt namn, eller att någon försökt kapa ens identitet.
Bodil Knutsson i Nässjö gick nyligen ut och ville varna andra för precis den här typen av bedrägeri. Hon har själv blivit uppringd flera gånger av personer som utger sig för att vara från telefonbolag.
Annons
Annons
– Jag blir ilsken när de försöker luras på det här viset och vill varna andra äldre, sa hon till tidningen.
Enligt informationen polisen samlat på sig kommer bedragare mer ofta nu än tidigare fram och knackar på dörren och låter övertygande med ett företagsnamn.
Otroligt kränkande
– Ofta använder man sig av företag eller myndigheter som har ett stort förtroende hos äldre. Man vänder sig till äldre, ensamboende och ofta kvinnor. Det har ett uppsving just nu och är otroligt kränkande, säger Åsa Willsund.
Just nu beskriver polisen en våg av bedrägeribrott i Östergötland, men bekräftar fall både i Jönköping och Värnamo i december. I Värnamo kunde två personer gripas misstänkt för ett vishing-fall, båda sitter numera häktade och polisen undersöker om de kan kopplas till fler händelser.
På frågan om polisen förväntar sig en ny bedrägerivåg i länet inom den närmaste tiden svarar Åsa Willsund:
– Vi har sett det i Jönköping och Värnamo tidigare, även i Nyköping och gemensamt är att det ligger längs med E4:an. Vi tror att vi har ett gäng personer som befinner sig i vår polisregion just nu som begår brotten. Vi tror inte att man förflyttar sig utanför regionen utan befinner sig just här.
Vi kan inte ta bort internet
Merparten av brotten sker via nätet, något som Åsa Willsund beskriver som ’frustrerande och oroande’.
– Vi kommer inte att få dem att upphöra. Det är en enorm yta och vi kan inte ta bort internet, det är ofta brottsplatsen. Det vi kan begränsa är antalet brottsoffer och det är att informera äldre, säger hon.
Annons
Annons
Det var länge sedan polisen kunde tala om en tillfällig bedrägerivåg och ofta riktas den alltså mot äldre, menar NOA, polisens nationella bedrägericentrum.
Bara under 2021 kunde polisen konstatera bedrägerier på nästan 350 miljoner kronor i Sverige och enligt NOA väntas summan för bedrägerier nå en ny toppnivå för varje år.

Bild: Arkivbild
Fakta
Phishing, smishing och vishing
• Vid phishing – nätfiske – försöker brottslingar få sina offer att besöka en skadlig webbsida.
• Vishing eller röst-phishing är när en bedragare ringer sitt offer för att få denna lämna över privat information, till exempel kod till bank-ID.
• Smishing kallas det när bedragare använder exempelvis sms eller Whatsapp-meddelanden och får offret att tro att någon annan är avsändare.
Fakta
Att tänka på vid polisanmälan
• Om du blivit av med ett bankkort eller kod ska du omedelbart spärra detta via banken. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.
• Om du blivit bestulen så rör inte saker som tjuven kan ha tagit i. Polisen sparar eventuella spår i ett register och möjligheten att till exempel ta
dna-prov innebär att brottet kan bli löst längre fram.
• Försök komma ihåg hur gärningspersonen såg ut och hur hon eller han talade.
• Hur många personer rörde det sig om och vart tog de vägen?
• Om gärningspersonen försvann i en bil, hur såg den ut?
Källa: Polisen.