Annons

Annons

Annons

Ekonomikrisen

Obos varslar 200 – halverar produktionen

Obos varslar 200 personer vid fabrikerna i Myresjö och Vrigstad. Samtidigt satsar företaget 1,2 miljarder i en ny fabrik i Vrigstad och modernisering i Myresjö lite längre fram.

– Vi ska finnas kvar i ytterligare hundra år, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Text

Joakim Henriksson, vd på Obos, meddelar under måndagen att företaget varslar 200 anställda.

Bild: Ariana Carlén

Annons

I november förra året varslades 70 anställda vid hustillverkningsföretaget Obos Sverige om uppsägning. Det gällde både tjänstemän och fabriksanställda vid fabrikerna i Myresjö och Vrigstad.

Den vikande orderingången var orsaken och vd Joakim Henriksson sa då till Vetlanda-Posten att många avvakta med bostadsköp på grund av osäkerheten i omvärlden.

Men sedan dess har läget bara blivit värre. På måndagen var det dags för nästa besked om varsel. Tredje kvartalets lägre orderingång följdes av fjärde kvartalet då orderingången var mer eller mindre obefintlig, beskriver företaget. Något som drabbat alla i branschen.

Varumärkena Myresjöhus och Smålandsvillan ingår i Obos.

Bild: Ariana Carlén

Annons

Annons

Situationen gör att Obos nu tvingas att varsla ytterligare 200 personer. De som berörs är 50 tjänstemän och 70 kollektivanställda i Myresjö samt 80 kollektivanställda i Vrigstad.

– På kort sikt är vi tvungna att göra denna typ av anpassningar då vi, som hela branschen, har drabbats av kraftig nedgång i försäljningen sedan ett halvår tillbaka, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

I december stod försäljningen nästan helt still.

Varslet träder dock inte i kraft förrän om sex månader. Just nu arbetar Obos för högtryck med att beta av sen stora orderstocken som uppstod innan lågkonjunkturen satte igång.

– Vi kommer att ha ett högt tryck i fabrikerna fram till sommaren. Sedan drar vi ned, säger Joakim Henriksson som dock räknar med en halverad produktion 2023 jämfört med föregående år.

Kommunikationschef Ulrika Liiv och vd Joakim Henriksson träffar Vetlanda-Posten på huvudkontoret i Myresjö för att berätta om varslet.

Bild: Ariana Carlén

Företaget går därmed från dagens 1 400 hus till 700 hus i årsproduktion efter sommaren 2023.

Beskedet till de anställda lämnades under måndagen.

– Ingen är förvånad, men det finns en sorg att det är så här. Det är med tungt hjärta som jag lämnar detta beskedet. Vi har fantastiskt fin, engagerad och kompetent personal.

Förutsättningen är dock att läget inte försämras ännu mer.

– 2023 blir jättetufft. Det vi gör nu är att övervintra. Blir utvecklingen värre än vi tror så får vi ta ställning till det då. Men personligen tror jag att det kommer att lätta efter sommaren.

Annons

År 2023 kommer bli jättetufft, tror Joakim Henriksson. Det företaget gör nu är att övervintra.

Annons

Samtidigt tar företaget ett nytt steg mot en ny fabrik i Vrigstad. Något som tidningen uppmärksammade i början av november. En avsiktsförklaring om samarbete kring mark och infrastruktur har nu tecknats med Sävsjö kommun. Byggstart beräknas under 2023.

– Den blir cirka dubbelt så stor som den existerande fabriken.

Tidningen har även skrivit om en kommande överenskommelse kring dagens fabrikslokaler i Vrigstad. Nu är överenskommelsen signerad. Innebörden är att det kommunala fastighetsbolaget Absi tar över Obos nuvarande fabriksfastighet som Obos hyr av kommunen tills den nya fabriken har tagits i drift.

– Vi ser gärna andra hyresgäster som ligger nära vår egen bransch i den lokalen.

Parallellt med varslet så tar Obos ett nytt steg mot en ny fabrik i Vrigstad. På måndagen signerades överenskommelsen med det kommunala fastighetsbolaget Absi, berättar Joakim Henriksson.

Bild: Ariana Carlén

I Myresjö ska företaget göra en stor modernisering av nuvarande fabrik som är planerad längre fram i tiden. Det blir mer automation och effektivare produktion. Totalt investerar företaget cirka 1,2 miljarder i de båda anläggningarna.

– Vi har funnits i nästan 100 år och vi ska finnas i 100 år till, säger Joakim Henriksson och menar att företaget ska stå väl rustat när efterfrågan på hus kommer tillbaka.

Annons

Han tror att Obos kommer att kunna ta fler marknadsandelar under krisen om man agerar klokt och befarar att flera andra konkurrenter inte har muskler nog att klara sig.

När Obos halverar produktionen drabbas även underleverantörer. Företaget sysselsätter också cirka 4 500 andra personer hos samarbetspartners i landet, uppskattar Joakim Henriksson.

– Jag har varit med i 30 år och är inte orolig för krisen, det som är viktigt är hur vi hanterar den.

Annons

När det vänder räknar Obos även med att kunna återanställa många av de medarbetare som nu har drabbats av varslet.

När Obos halverar produktionen drabbas även underleverantörer.

Bild: Ariana Carlén

Läs mer: Varsel inom Obos Sverige-koncernen – 70 personer får gå: ”Jättetråkigt”

Läs mer: Efter varslet: Fackombudet Johan om stämningen på Myresjöhus • ”En oro”

Läs mer: Förslaget: Kommunala Absi köper husfabrik – blir hyresvärd åt Obos

Läs mer: Trots varslet: Obos planerar för ny husfabrik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan