Annons

Annons

Annons

Vintern på Höglandet

Nu smälter snösmockan bort – då varnar kommunen för blixthalka

Smältande snö i kombination med regn riskerar att skapa översvämningar runt om i länet. Samtidigt visar väderprognosen att det kan bli några minusgrader under natten till tisdag vilket kan leda till blixthalka i Tranås.

Text

När de stora snömassorna smälter är det sedan stor risk att det blir ishalka när det vankas minusgrader på natten. Patrik Karlsson (bilden).

Bild: Jakob Hedberg, Emelie Makrill

Annons

Under delar av den förra veckan kom det mycket snö i Tranås som orsakade problem på vägarna och ledde till ett antal trafikolyckor.

Efterhand övergick snöfallet successivt till regn och SMHI:s prognoser visar mer regn under måndagskvällen och natten mot tisdagen. Samtidigt ligger det mycket snö kvar som smälter och enligt ett inslag från Sveriges Radio så varnar Jönköpings län för risker för översvämningar på flera håll i länet.

– Här i Tranås ska det inte regna så mycket och snön smälter ganska långsamt så vi bedömer inte att det finns någon stor risk för översvämningar här just nu, säger Patrik Karlsson som är samhällsbyggnadschef på Tranås kommun.

Annons

– Däremot ser det ut att bli minusgrader i kväll och i kombination med regnet och smältvattnet så kan det uppstå blixthalka, säger Patrik Karlsson.

Annons

Patrik Karlsson är samhällsbyggnadschef på Tranås kommun.

Bild: Emelie Makrill

Patrik berättar att kommunen arbetar förebyggande genom att grusa och sanda vägarna.

– Det är inte säkert att det hjälper för det kan ju vara så att gruset sköljs bort eller att vattnet lägger sig över gruset, så hur mycket det förebyggande arbetet hjälper beror på hur mycket det regnar, säger Patrik Karlsson.

Kommunen har en beredskapsstyrka som alltid är redo att rycka ut för snöröjning och halkbekämpning. Styrkan består av både kommunanställda och privata entreprenörer.

– De kan bli uppringda mitt i natten och tvingas ge sig ut om något händer. De har en beredskapsersättning och det är för att vi ska säkerställa att vi har de resursers som krävs dygnet runt, säger Patrik Karlsson.

Huset i bakgrunden syns knappt av den här stora snöhögen vid Optimera.

Bild: Jakob Hedberg

Kommunen har också ett avtal med säkerhetsföretaget Securitas som regelbundet har personal ute på vägarna under kvällar och nätter. Om de märker att det börjar bli halt, mycket snö eller liknande så kontaktar de beredskapsledaren som organiserar åtgärderna.

Annons

Annons

– Vi arbetar med de resurserna som vi har för att hålla vägarna fria från snö och halka. Men sånt underkylt regn som förväntas under kvällen och natten och den blixthalka som det riskerar att medföra är svårt att arbeta bort och då gäller det att vara försiktig som bilist, fotgängare och cyklist, säger Patrik Karlsson.

Vad är de största riskerna med sådan här typ av halka?

– Att man tappar kontrollen över fordonet om man kör för fort och inte tar hänsyn till väglaget, det gäller att vara försiktig både för sin egen skull och andras.

Patrik berättar också att risken för snöras från hustak och liknande alltid är överhängande i sådana här situationer.

– Men nu har nog det mesta rensats undan eller rasat redan. Det är fastighetsägarna som ansvarar för att det inte ramlar ner snö från taket som utgör fara för egendom och allmänhet, säger han.

Förra onsdagen började drog ett snöoväder in över Tranås som orsakade problem i trafiken.

Bild: Jakob Hedberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan