Annons

Annons

Annons

Träning och hälsa

Mor och dotter tävlar i bodybuilding: ”Det är en otrolig kick och jag älskar det”

Lydia Ekvall, 31, och hennes mamma Anna-Carin delar passionen för bodybuilding och målet är redan klart - att bli proffs och tävla i USA.

– Det börjar byggas upp ett litet bodybuildingmecka här i Bodafors, vilket är väldigt kul, säger Lydia.

Text

Lydia Ekvall och Anna-Carin Mähler Sandstedt delar intresset för bodybuilding.

Bild: Foto: Privat, Janne Wrangberth

Annons

Att det är tunga vikter som används på gymmet Fysoteket i Bodafors när tidningen är på besök råder det ingen tvekan om. Tyngderna från maskinen dunkar hårt ned i varandra i ett metalliskt läte då två tjejer är färdiga med ett ryggpass. Lydia Ekvall äger, sedan år 2020, gymmet och det är också här som hon och hennes mamma Anna-Carin Mähler Sandstedt brukar träna tillsammans.

Lydia hade egentligen vägen utstakad och pluggade musik på universitetet i Örebro när hennes tinnitus en dag satte stopp för många långa dagar i orkesterdiket med cellon. Mamma Anna-Carin tipsade om en kurs för att tillsammans utbilda sig till personliga tränare i styrkelyftning och på den vägen är det.

Anna-Carin Mähler Sandstedt och Lydia Ekvall på Fysoteket i Bodafors.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Annons

– Det blev outhärdligt med alla höga ljud från cymbaler och liknande och jag tänkte att: "Om jag inte klarar av en hel dag med musik i orkesterdiket på utbildningen hur ska jag då klara ett arbetsliv som musiker", säger 31-åringen som istället sadlade om och började tävla i bodybuilding.

Både Lydia och hennes mamma beskriver sig själva som glada och energirika tjejer med hög ambition på många fronter och målinriktade på i princip allt de gör. Att stå på scenen de minuter det handlar om under en tävling är värt alla timmar med tung träning i gymmet. Lydia glittrar i ögonen när hon berättar om hur det är att gå upp för trappan till scenen och de väntande domarna och publiken:

Lydia Ekvall har nyligen startat upp Team Fysoteket fitness.

Bild: Janne Wrangberth

Lydia satsar på att bli proffs och flytta till USA.

Bild: Foto: Privat

– Det är en ganska massiv egoboost att känna att man är i sådan fruktansvärd övernaturligt bra form, ha en glittrig bikini, bli uppsminkad av makeupartister, få glacen på kroppen, den dunkande musiken och någon som ropar upp ens namn och göra sin rutin...det är en otrolig kick och jag älskar det, säger Lydia som förutom att driva gymmet även är musiklärare i Vireda, Lommaryd och Sunhult.

Annons

Dottern Lydia Ekvall och mamma Anna-Carin Mähler Sandstedt.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Lydia och Anna-Carin tränar ofta tillsammans.

Bild: Janne Wrangberth

– Ja, det är några få minuter på scenen av ett års slit, men det är fruktansvärt kul. Det är så roligt så det finns inte, säger Anna-Carin, som till vardags jobbar som enhetschef på Elevhälsans medicinska insats på Nässjö kommun och personlig tränare.

Både Lydia och Anna-Carin tävlar i bikinifitness och startade tävlingsbanan i Luciapokalen i Stockholm och Alströmmerpokalen i Alingsås, där båda tog sig till final. Båda tränar i princip varje dag och målet för Anna-Carins del är att bli bättre, för Lydias del är målet att bli proffs. Hon tävlade senast i april i Sweden grand prix som är en tävling i federationen National Physique Committe (NPC), vilken är den mer prestigefyllda federationen som leder till Olympia.

Lydia Ekvall.

Bild: Foto: Privat

Anna-Carin Mähler Sandstedt.

Bild: Foto: Privat

Annons

– Jag vill bli proffs, tävla i proffsligan IFBB-pro (International Federation of BodyBuilding). Mitt mål är att bli en IFBB-proatlet, vilket man blir genom att vinna en NPC-tävling som är proffskvalificerande. Många som blir proffs idag flyttar till USA, där många av de stora proffstävlingarna är. Mitt mål är att till hösten bli svensk mästare och sedan bli proffs och flytta till Las Vegas för att tävla, avslutar Lydia Ekvall, som nyligen startat teamet Team Fysoteket fitness, där hon tävlingscoachar atleter.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan