Annons

Annons

Annons

Vintern på Höglandet

Nya snövarningar för fredagen

Torsdagen är en mellandag för vädret. Ett snöväder drar vidare och är nästan borta, men ett annat kommer in över landet på fredagens morgon.

SMHI har utfärdat gula varningar i stora delar av södra Sverige under fredagen och i Jönköping gäller varningen både fredag och natten mot lördag.

Text

Ett nytt område med snöfall väntas dra in västerifrån på fredagsmorgonen. Arkivbild.

Annons

I Götaland, södra Värmland och södra Örebro län varnas för snöfall som kan ge trafikstörningar under fredagen.

En gul varning har utfärdats över hela Jönköpingsområdet under fredagen, från klockan 11.00, och natten mot lördagen. Varningen gäller i nuläget till klockan 01.00 på lördagen. Innebörden är att det väntas kraftigt snöfall som kan ge trafikstörningar.

Annons

Under fredagskvällen minskar intensiteten västerifrån och under natten till lördag väntas på många håll regnskurar, lokalt med underkylt regn, skriver SMHI på sin hemsida.

I västra delen av området, och på Öland, varnas även för vind som kan göra läget extra besvärligt. Samma varning, för snöfall och vind, gäller i södra Jämtlandsfjällen.

Kuling till sjöss

Till havs varnas för kuling längs västkusten, på södra Östersjön och över Vänern.

– Det är kallare luft som kommer in, så temperaturen sjunker på många håll till minusgrader, också i mellersta och södra Götaland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, om vädret under resten av torsdagen.

Annons

På fredagen, som är trettondag jul, kommer alltså ett nytt snöväder.

– Ett nytt nederbördsområde rör sig in västerifrån redan fredag morgon, och breder ut sig åt öster och nordost över landet. Det är både snöfall och blåst och det kan bli inslag i regn i bakkanten, säger Söderberg.

Trafikproblem

Problem för trafiken är att vänta.

– Även om i områden där det inte är någon varning kan det säkert bli besvärligt på vägarna, framhåller Sofia Söderberg.

Flera olyckor hände under natten till torsdagen. I Jönköpings län har räddningstjänsten ryckt ut på ett tiotal larm där bilister kört in i träd som fallit av snötyngden, rapporterar P4 Jönköping.

På E22:an utanför Söderköping välte en timmerbil under torsdagsmorgonen och hamnade i diket.

– Det är mycket besvärligt väglag i stort sett i hela länet. På de vägar som ännu inte är plogade är det extremt svårt att köra, sade Peder Helmer, inre befäl på räddningstjänsten, till P4 Östergötland.

Annons

Fotnot: Texten uppdaterades 6 januari

Fakta

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan