Annons

Annons

Annons

Jönköpings länstrafik

Detaljen avslöjas – så får du billigare tågresor

Det kostar olika mycket för en enkelbiljett med Västtågen beroende på var du väljer att köpa din biljett. Viktor Gustafsson, enhetschef för försäljning på JLT, reder ut varför.

– Det kan absolut vara så att resenärer upptäckt detta och väljer det som är billigast, säger han.

Text

Just nu varierar priset för den som ska resa med Västtågen i Jönköpings län beroende på om du köper biljetten via JLT, SJ eller Västtrafik.

Bild: Rebecca Staf

Annons

Har du också upptäckt att tågresan i Jönköpings län kostar olika beroende på vilken app du väljer? En tågresa mellan exempelvis Jönköping och Mullsjö kostar 56 kronor med appen ”Västtrafik To Go”, 75 kronor med SJ och 70 kronor med Jönköpings länstrafik. Hur kan det variera så mycket?

Viktor Gustafsson är enhetschef för försäljning på Jönköpings länstrafik (JLT). Han förklarar att Västtrafik har längre ledtider och att det sker en eftersläpning sedan biljettpriset i Jönköpings län har justerats. Västtrafik har dessutom två olika system, ett nygammalt system och en ny app, som också påverkar ledtiderna.

Att SJ har lite högre priser på tågen beror på att de tar ut en bokningsavgift, något som inte exempelvis JLT har.

Annons

– I slutet av november togs rabatten på enkelbiljetter bort efter att ett sådant beslut fattats av regionpolitikerna. Det var då som prisjusteringen skedde i JLT:s system, men den justeringen har ännu inte gjorts hos Västtrafik där rabatten ligger kvar till den 8 januari, förklarar Viktor Gustafsson.

Annons

JLT har däremot samma biljettsystem som Kronobergs län, Hallands län och Kalmar län. Det innebär att länsbor som reser mellan dessa län betalar lika mycket för sin biljett. Men den som betalar sin biljett via Västtrafik får den alltså tillfälligt lite billigare.

Inbäddat innehåll

Viktor Gustafsson är enhetschef för försäljning på JLT.

Bild: Pressfoto

Biljettpriset för den som reser med kollektivtrafiken i Jönköpings län väntas öka ytterligare då regionfullmäktige i tisdags fattade beslut om ytterligare en prishöjning. Det handlar om en ökning med tio procent, varav fem rör en indexuppräkning och fem en prishöjning.

Även den prishöjningen väntas släpa efter med Västtrafiks system. Den som köper tågbiljetten via Västtrafik väntas inte få den sista prisjusteringen förrän i slutet av januari, medan den som köper biljetten via JLT får prishöjningen redan vid årsskiftet.

Annons

Annons

– Inom ett par veckor kommer priserna att vara exakt samma, försäkrar Viktor Gustafsson.

För den som reser med Västtågen kan priset variera just nu, men om ett par veckor väntas det inte finnas någon skillnad längre.

Bild: Rebecca Staf

Men finns det inte en risk att resenärerna som ska åka med Västtågen i Jönköpings län upptäckter att priserna skiljer sig åt beroende på var man köper biljetten?

– Absolut, de kan ha upptäckt detta. Men samtidigt får man ha med sig att det också kan bli tvärtom när Västtrafik har en fördröjning av prisjusteringar. En period sänkte vi ju till exempel biljettpriset för periodkort och då blev det ju en period dyrare att köpa biljetten via Västtrafik där detta inte hade slagit igenom än, förklarar Viktor Gustafsson.

Han tycker dock inte att det är önskvärt att priserna ska skilja sig åt under ett par veckor beroende på vilket system det handlar om.

– Det beror ju på att det rör sig om två olika län med olika biljettsystem. Det är inte så mycket att göra år det, säger Viktor Gustafsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan