Annons

Annons

Annons

Bedägerivågen

Varning för bedragare – utger sig ringa från regionen: ”Det är allvarligt och bekymmersamt”

De senaste dagarna har flera länsbor blivit kontaktade via telefon av någon eller några som utger sig ringa från röntgen i Region Jönköpings län. Nu går regionen ut och varnar för bedragare.

Text

Annons

Det var under torsdagen som Region Jönköpings län uppmärksammades av ett par personer att någon ringt dem och erbjudit dem tid till en hälsoundersökning.

– Under samtalen har de uppringda uppmanats legitimera sig med bank-id eller bankdosa. Personerna ska då ha ställt sig frågande till detta och kontaktat oss. Vi förstod då att det var ett bedrägeriförsök, berättar Elias Hammarlund, säkerhetschef i Region Jönköpings län.

Annons

Annons

Bedragaren uppges ha gett sken av att vara insatt i verksamheten och ska ha gett ett professionellt intryck. Enligt regionen har de fått kännedom om att ett tiotal personer blivit uppringda, och de vet inte om bedragarna lyckats lura någon.

Nu uppmanar regionen invånarna att vara vaksamma om de skulle råka ut för ett liknande samtal.

– Vi jobbar inte på det sättet. Vi ringer aldrig och ber att någon ska legitimera sig med bank-ID eller bankdosa. Det är allvarligt och bekymmersamt att någon använder sig av regionens verksamhet på det här sättet och det är därför vi nu går ut med en varning, berättar Elias Hammarlund.

Regionen uppmanar invånarna att aldrig använd bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon som oväntat ringer dig. Om du misstänker att någon ringer dig för att försöka lura dig, uppmanas du lägga på luren och kontakta polisen.

Efter att regionen fått kännedom om bedrägeriförsöken ska de ha sett i flöden i sociala medier att även andra regioner råkat ut för liknande händelser.

Elias Hammarlund, säkerhetschef i Region Jönköpings län. Foto: Johan W Avby/Region Jönköpings län

Annons

Region Jönköpings län ber invånarna vara vaksamma om någon ringer och ber dem logga in på bank-id eller med bankdosa. ”Vi jobbar inte så”, uppger Elias Hammarlund, säkerhetschef i regionen.

Bild: Harri Sternljung

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan