När SPF-Seniorerna i Nässjö bjöd in till en träff i Parkgården för att lyssna till polisen som berättar om tips för att inte bli lurad, blev det publikrekord.
– Det här är ett ämne som verkligen berör och som är högst aktuellt, säger Gudrun Spång Gunnarsson, ordförande i SPF-seniorerna i Nässjö.
2021 anmäldes 196 000 bedrägeribrott i Sverige. De senaste tio åren har bedrägeribrotten ökat med 51 procent.
Över 16 000 bedrägeribrott anmäls per månad. Mer än 2 200 av dessa riktas mot äldre personer.
– Men det är ett stort mörkertal eftersom det är få som anmäler brott. Många känner skam över att ha låtit sig luras och anmäler därför inte. Men för att vi ska ha en chans att utreda bedrägerier måste man ju först och främst anmäla. För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112, säger Jens Andersson.
Annons
Annons
Det är därför som Polisen i samarbete med Brottsofferjouren, PRO, SPF-seniorerna och SKPF Pensionärerna, tagit fram mötespaketet "Försök inte lura mig" som finns på polisen.se/prata-bedragerier.

Niklas Brännström visar siffror på brottsstatistik varvat med råd och tips.
Bild: Mickan Thor

Mötespaketet "Försök inte lura mig" innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.

Efter mötet kom många fram och visade sms och mejl som de fått av bedragare. Här visar polismanJens Andersson på ett exempel i mobilen för Sven-Eric Bågenstål.
Bild: Mickan Thor
Försök inte lura mig är ett utbildningspaket som innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.
Med stöd av en tydlig handledning kan utbildningen genomföras som studiecirkel eller användas som en del av ett informationsmöte.
– Här finns filmer, information, råd, diskussionsfrågor och annat som kan vara bra att lyfta och veta om. Vi rekommenderar också yngre generationer att prata med sin pappa, mormor eller någon annan äldre och kanske tillsammans gå in på "Försök inte lura mig." Vi måste hjälpas åt att förebygga brott, säger Niklas Brännström.
Det är ett stort mörkertal på den här typen av bedrägerier för många känner skam över att ha blivit lurad och polisanmäler inte brottet
Annons
I år har även polisen infört att de kan komma ut och föreläsa, främst för den äldre målgruppen.
– Bedragare riktar inte sällan in sig mot de äldre. Och det rör sig om stora summor. 2021 skedde bedrägerier till ett värde av 18 miljoner kronor. Men i år är siffran 53 miljoner kronor. Tittar man nationellt sker det bedrägerier för 25 miljoner kronor varje månad, säger Niklas Brännström.
Annons

Det blev publikrekord när det var en mötesträff om att förebygga bedrägerier på Parkgården i Nässjö.
Bild: Mickan Thor
Fakta
Råd hur man undviker att bli lurad
Bedrägerier på stan
* Håll för med handen när du slår in pin-koden till kortet.
* Stoppa kortet i din plånbok som du lägger i innerfickan i väskan eller jackan.
* Var uppmärksam när du handlat. Någon kan försöka ta ditt kort.
* Förvara inte bankkortet tillsammans med pin-koden i plånboken.
* Om du drabbas – polisanmäl och ta stöd av personer i din närhet.
Bedrägerier i hemmet
* Var kritisk när du blir kontaktad av okända personer, tveka inte att stänga dörren eller lägga på luren om du känner oro.
* Släpp inte in okända personer i ditt hem innan du fått kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara.
* Inga seriösa företag som besöker dig hemma kräver betalning på plats. Be om en faktura.
* Om du drabbas – polisanmäl och ta stöd av personer i din närhet.
Bedrägerier på nätet
* Använd aldrig e-legitimation eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppmaning av någon annan. Ofta ber bedragaren om upprepade identifikationer.
* Lägg på luren om du blir osäker på vem som ringer. Ring istället tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
* Klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller sms, om du inte känner igen avsändaren.
* Om du blir osäker på vem som skickat en bifogad fil till dig, klicka inte. Den kan innehålla virus.
* Om du drabbas – polisanmäl och ta stöd av personer i din närhet.
Annons

Gudrun Spång Gunnarsson, ordförande i SPF-seniorerna, tillsammans med polisman Jens Andersson.
Bild: Mickan Thor
Annons
Pengarna är ofta svåra att spåra eftersom de nästan omedelbart slussas vidare till en mottagare, ofta i ett annat land, som tvättar pengarna.
Det vanligaste bedrägeribrottet som drabbar äldre och personer med funktionsvariationer är bedrägeri genom social manipulation, följt av övriga bedrägerier, identitetsbedrägeri, kortbedrägeri med fysiskt kort och fakturabedrägerier.
Fakturabedrägerierna har minskat men däremot har de brott som heter vishing ökat markant.
– Vishing kommer från engelska; voice fishing och innebär att en bedragare ringer dig för att få tag på konfidentiell information, så som person- och inloggningsuppgifter. Order om att betala en räkning eller installera ett program förekommer också, säger Jens Andersson och tillägger:
– Vi ser ingen minskning utan den här typen av bedrägerier bara ökar, säger Jens .
Poliserna upprepar att man aldrig någonsin ska ge några koder eller bankuppgifter eller andra personliga uppgifter när man blir uppringd, eller påhälsad vilket kallas fysisk vishing, av okända människor.
Vi ser ingen minskning utan den här typen av bedrägerier bara ökar och ökar
– Våga lägga på luren, man behöver inte vara artig, utan lägg på luren när du känner att något känns lurt eller obehagligt.

Britt-Marie Milvert visar upp något hon fått i mobilen som hon är tveksam till. Niklas Brännström tittar och diskuterar.
Bild: Mickan Thor
Annons
Fakta
Att tänka på vid polisanmälan
*,Om du blivit av med ett bankkort eller kod ska du omedelbart spärra detta via banken. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.
* Om du blivit bestulen så rör inte saker som tjuven kan ha tagit i. Polisen sparar eventuella spår i ett register och möjligheten att till exempel ta
dna-prov innebär att brottet kan bli löst längre fram.
* Försök komma ihåg hur gärningspersonen såg ut och hur hon eller han talade.
* Hur många personer rörde det sig om och vart tog de vägen?
* Om gärningspersonen försvann i en bil, hur såg den ut?
Annons

Jens Andersson och Niklas Brännström tillhör bedrägerigruppen i Jönköpings län. Eftersom bedrägerierna har ökat kraftigt har de börjat att åka ut och informerar pensionärsföreningar.
Bild: Mickan Thor
Poliserna visar filmklipp och ljudklipp som visar hur det kan låta när en bedragare ringer upp.
– De är väldigt manipulativa och spelar ofta på förtroendeskapande prat och får på så vis den uppringda att låta sig luras.
En filmsnutt om phishing, nätfiske, visas också. Det är när äldre får mejl eller sms där de uppmanas klicka på en länk.
– Gör aldrig det, klicka inte på länkar som du inte vet vad det är. Vi vill verkligen, verkligen att ni är kritiska. Lär dig känna igen bedragarens knep. Prata med varandra om det här och, framför allt, låt er inte luras, säger Jens Andersson.
Niklas Brännström fyller i:
– Och polisanmäl när ni råkat ut för ett bedrägeri!
Man kan också ta del av mötespaketet "Försök inte lura mig" på UR Play. Polisen har i samarbete med UR Samtiden spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”.
Annons
– Där möter vi brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier. Syftet är att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam för den som drabbats.
Den som vill arrangera en föreläsning på Höglandet ska i så fall ta kontakt med kommunpolisen.

Ulla Holgersson pratar med Niklas Brännström om tveksamma meddelanden hon fått.
Bild: Mickan Thor