Annons

Annons

Annons

Vintern på Höglandet

Nya strategin: Så ska snöröjningen i Tranås bli effektivare

Inför denna vinter påbörjar Tranås kommun en ny strategi för att göra snöröjningen mer effektiv. De tar på sig fler distrikt själva och jobbar ihop med en ny avdelning.

Text

Mikael Åhman, park- och griftegårdschef och tillförordnad gatuchef, och Christoffer Palmér, beredskapschef för snöröjningen, har sett över kommunens strategi för när det snöar mycket. Nu ska de ploga mer effektivt.

Bild: Lotten Enell

Annons

Tranås kommun består av 19 snödistrikt. Tidigare har kommunen ansvarat för fem av dessa och lejt ut övriga på entrepenörer. Från och med i år tar de på sig ansvaret för ytterligare två av distrikten. Detta har delvis möjliggjorts i och med att Mikael Åhman är park- och griftegårdschef, men sedan i höstas även är tillförordnad gatuchef.

Tidigare var det de anställda på gatukontoret som skötte beredskapen för snöröjningen. Nu har även de anställda inom park- och griftegårdsavdelningen fått träning för att klara av snöröjning.

– De kan köra maskinerna sedan innan, men det kan kännas lite ovant att köra dem mitt i centrum och bland annan trafik. Därav utbildningarna, säger Mikael Åhman.

Annons

De anställda på de två kontoren jobbar nu under vintern i beredskapsskift. Sju personer är beredda varje vecka, sex av dessa är redo att ploga varsitt av kommunens sex egna distrikt och en sjunde kan grusa och sanda.

Annons

Mikael Åhman, park- och griftegårdschef och tillförordnad gatuchef, berättar att hans två avdelningar nu ska samarbeta med snöröjningen.

Bild: Lotten Enell

Ännu en förändring som ska göra snöröjningen mer effektiv är att kommunen från och med nu ska snöröja vid Tranåsbostäders fastigheter i Gripenberg, Linderås och Sommen.

– Vi har ändå personer där på plats så då passar de på att åka förbi även de fastigheterna. Det är perfekt att vi kan hitta såna synergieffekter, det kommer att spara pengar i den stora stadskassan att vi samarbetar, säger Mikael Åhman.

Christoffer Palmér, beredskapschef för snöröjningen, berättar att det i annat fall är fastighetsägarna som själva ansvarar för att det skottas och sandas utanför deras fastigheter.

– Om någon halkar och skadar sig utanför sin lägenhet för att snöröjningen inte skötts kan fastighetsägaren bli skadeståndsskyldig, säger Mikael Åhman.

Tranås kommun fick testa den nya strategin redan nu i november när det snöade kraftigt.

Bild: Lotten Enell

Om det börjar snöa är det i slutändan beredskapsledaren hos kommunen som fattar beslut om att det ska snöröjas. Då ringer ledaren till alla som är på beredskap och till alla entrepenörer. Tidigt på morgonen ska de börja ploga och varje distrikt ska ta ungefär åtta timmar. Det betyder att det redan tidigt på eftermiddagen kommer att vara plogat på alla kommunens områden.

Annons

Annons

– Många ringer in och klagar eller frågar om varför vi inte plogat. Vi har olika prioriteringar så vi börjar alltid vid skolorna, sjukhuset, där tung trafik går, cykelbanor och gångvägar. Så mitt i villaområden kan det ta lite längre tid, men det rör sig ändå inte om många timmar, säger Christoffer Palmér.

– Lite ansvar har man också själv för att ta på sig vinterskor och att ha vinterdäck. Så det underlättar för oss om man har lite tålamod och inte direkt ringer och frågar, lägger Mikael Åhman till.

Budgeten för snöröjningen ligger på 1,1 miljoner kronor och det ska räcka till att det snöar rejält fyra till fem gånger.

– Men snöar det mer än så kommer vi såklart ändå åka ut och snöröja, då räknar vi med att kommunen kan gå in med lite mer pengar, säger Mikael Åhman.

Fakta

Kommunens kriterier för snöröjning

• Snöröjningen påbörjas oftast när snöfallet avtagit, men det kan bero på om det är blöt- eller pudersnö.

• Snöröjningen startar när det kommit mellan fyra till sju centimeter snö oavsett om det är vardag eller helg.

• Större leder och vägar där det färdas tung trafik och bussar kan påbörjas ännu tidigare.

• Snöröjningen på gång- och cykelbanor startar när det kommit tre centimeter snö, oavsett om det är vardag eller helg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan