Annons

Annons

Annons

TV: Här är skissen på den nya skolbyggnaden i Tranås

Junkaremålsskolans elever fick äran att ta de första spadtagen för bygget av deras nya skola. Går alla planer i lås står den nya skolan på plats om knappt två år.

Inför att grunden ska gjutas är även alla skisser för skolan klara.

Text

Inbäddat innehåll

Elever från Junkaremålsskolan fick ta de första spadtagen nu när deras nya skollokal börjar byggas.

Bild: Lotten Enell

Vid byggarbetsplatsen där Junkaremålsskolans låg- och mellanstadiet förut låg hade elever, lärare, politiker, byggarbetare och andra samlats under fredagen. Trots att det faktiska första spadtaget redan tagits för en tid sedan var det nu dags för det symboliska ”första spadtaget”.

Till hösten 2024 ska den nya skollokalen vara klar och nu har bygget alltså officiellt dragit igång.

Annons

– Vi har jobbat med att riva den gamla skollokalen under några månader och nu börjar vi bygga upp något nytt. Det är nu som Tranåsborna kommer kunna se att det faktiskt händer något här, säger Andreas Saltin, affärschef på NCC som bygger skolan.

Annons

Erik Nygårds, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är också plats.

– Det känns jätteroligt att vara med nu när det börjar byggas. Idag leker livet för mig som politiker som varit med och beslutat om att skolan ska byggas, säger han glatt.

Erik Nygårds (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är glad över att den nya skolan nu ska börja byggas.

Bild: Lotten Enell

Göran Lorentzi, byggchef på Tranåsbostäder, räknar ned från fem när det är dags att ta de första spadtagen.

Bild: Lotten Enell

Från Tranåsbostäder är bland andra vd:n Magnus Nilsson och byggchefen Göran Lorentzi med. Även de har leenden på läpparna.

Göran Lorentzi berättar att planen nu är att grunden ska gjutas innan nyår så att resten sedan kan börja byggas. Blir det mycket snö och många minusgrader kan det dock dra ut på tiden.

– Det krävs lite stolpe in med väder och vind för att det ska gå, men det är målet i alla fall, säger Göran Lorentzi.

Det första spadtaget tas av elever som går i låg- och mellanstadiet och på särskolan på Junkaremålen. En elev från varje klass är uppradad och när Göran Lorentzi skriker ”gräv” börjar de gräva för fulla muggar.

Förhoppningen med den nya skolbyggnaden är att de nya lokalerna ska passa för en modern pedagogik för 392 elever i förskoleklass till årskurs sex och 55 elever i grundsärskolan.

Annons

Annons

I huset ska det förutom klassrum finnas rörelserum, bibliotek, fritidshem och personalutrymmen. Skolan kommer även få en ny skolgård.

Totalt kommer den nya byggnaden bli 6 279 kvadratmeter stor. Fasaden kommer vara i trä och på taket ska det installeras solceller.

Den nya byggnaden ska bli 6 279 kvadratmeter stor. Där ska det få plats med klassrum, rörelserum, bibliotek, fritidshem och personalutrymmen

Bild: Ann-Christin Antonsson

Fasaden på den nya skolbyggnaden ska vara i trä. På taket ska det installeras solceller.

Förhoppningen är att den nya skollokalen ska passa den moderna pedagogiken.

Inte bara skolan kommer vara ny när eleverna flyttar in hösten 2024, även skolgården ska byggas från grunden.

Från Tranåsbostäder är bland andra Anneli Häll Karlsson, marknadschef, och Magnus Nilsson, vd, på plats. De firar med kaffe och bulle att bygget är igång.

Bild: Lotten Enell

En elev från varje klass i Junkaremålsskolans förskoleklasser, särskoleklasser och låg- och mellanstadium är med och gräver.

Bild: Lotten Enell

Annons

Andreas Saltin, affärschef på NCC, säger att det ska bli roligt att Tranåsborna snart kommer kunna se den nya skolan växa fram.

Bild: Lotten Enell

Eleverna får en high-five av Andreas Saltin, affärschef på NCC, efter att de hjälpt till med att ta några spadtag för bygget av deras nya skollokal.

Bild: Lotten Enell

Bild: Lotten Enell

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan