Annons

Annons

Annons

ledare liberalValet 2022

C och KD: Därför väljer vi att gå ihop med S i Aneby

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Maria Lundblom Bäckström (KD), Beata Allen (C) och Arijana Jazic (S) ska styra Aneby kommun tillsammans.

Bild: Privat

Annons

Per-Ola Nilsson undrar i sin ledare varför den nya koalitionen med S, C och KD i Aneby kommun är bra. Det är en högst relevant fråga. Att styra och leda en kommun bygger på mer än enbart taburetter. Ett samarbete blir som bäst där förtroende, tillit och samsyn finns. Den nya koalitionen är bra för Aneby kommun då den kommer att leda och styra de kommunala verksamheterna på ett ansvarsfullt, stabilt och tryggt sätt. Vi har stora ekonomiska utmaningar att hantera framöver, stort fokus kommer att ligga på ett ökat skatteunderlag samt på kommunal kärnverksamhet för att kunna bibehålla god kvalitet.

Annons

Alliansen i Aneby har tidigare lett kommunen framgångsrikt i många mandatperioder. Inför valrörelsen diskuterade vi inom alliansen om och hur vi ville synas tillsammans. Frågan om alliansen ville ta fram ett avgränsat gemensamt valprogram avvisades.

Annons

Centerpartiet ställde då följdfråga om vi ville synas i någon gemensam aktivitet gentemot väljarna, men inte heller det möttes positivt. Det fanns alltså inget uttalat löfte utåt om att fortsatt leda Aneby kommun gemensamt. Svaret som har getts har i stället varit att man ville kunna prata med alla partier. Inte heller första mötet efter valet med förhandlarna inom alliansen gav något intryck av en gemensam väg framåt.

Faktum är att andra partier inom alliansen redan efter valet 2018 och under pågående allianssamarbete denna mandatperiod har fört samtal med Socialdemokraterna i syfte att inleda ett samarbete efter årets val. Trots viss friktion har alliansen under innevarande mandatperiod tagit politiskt ansvar med goda resultat som följd.

Centerpartiet och Kristdemokraterna fick en inbjudan från Socialdemokraterna kort efter valdagen. Det visade sig omgående att vi delade syn vad gäller ett stabilt och handlingskraftigt styre. Samtalen präglades från första stund av förtroende, tillit, ansvarstagande och glädje.

Vi kommer att göra vårt bästa för att kommunens invånare ska känna trygghet med det nya politiska styret i Aneby kommun.

Beata Allen (C)

gruppledare

Annons

Maria Lundblom Bäckström (KD)

tillträdande gruppledare

Annons

SVAR DIREKT:

Det är sant att alliansen i Aneby inte tydligt sagt att man går till val tillsammans. Att inte säga det är dock inte detsamma som att definitivt inte göra det. När samma partier styrt ihop i 16 år kan man utgå från att de flesta väljare väntar sig att man ska fortsätta om man får tillräckligt många röster, vilket man ju också fick. Av kommentarerna från M och L framgår också att det finns en viss förvåning hos Allens och Lundblom Bäckströms tidigare kollegor.

Att C och KD kommer med något mer bakgrund till sitt vägval är dock välkommet. Nu är det upp till bevis.

Per-Ola Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan