Annons

Annons

Annons

Eksjö

Familjen från Höglandet om flykten från orkanen: ”Då fick vi lite panik”

Orkanen Ian är en av de värsta orkaner som någonsin dragit in över Florida. Mitt i kaoset står familjen Jury från Eksjö, som nyss flyttat in i sitt nybyggda hus vid delstatens västkust. Men om huset står kvar när de kommer tillbaka vet de inte.

– Det var väldigt regnigt redan när vi började köra, dessutom fick vi fick en tornadovarning på vägen ned och då fick vi lite panik, säger Emma Jury.

Text

Orkanen Ian har är en av de värsta orkaner som någonsin dragit in över Florida. Här har båtar kastats upp på land i Fort Myers Beach. Bild: AP Photo/Rebecca Blackwell

Annons

På tisdagen kom rekommendationen från amerikanska myndigheter att Emma Jury – uppvuxen i Eksjö – tillsammans med sin man Alex Jury och döttrarna Aria och Mikaela skulle lämna sitt nybyggda hus i den amerikanska staden Bradenton söder om Tampa på Floridas västkust.

Orkanen Ian var då på väg, en av de värsta att någonsin komma in över Florida och som tvingat 2,5 miljoner människor att lämna sina hem, enligt SVT.

Redan dagen innan hade Emma kallats ut till sin arbetsplats, Dunkin' Donuts, för att förbereda butiken inför den annalkande stormen. Butiken ligger på en ö utanför staden som förväntades ligga mitt i orkanens väg, säger Emma Jury.

Annons

Vi lade sandpåsar runt hela huset där vi trodde att vatten skulle kunna åka in. Band fast studsmattor och liknande

Annons

Familjen Jury är trygga i Miami och hoppas att de snart kan åka tillbaka till deras hus i Bradenton. Foto: Privat

Orkanen Ian har är en av de värsta orkaner som någonsin dragit in över Florida

– Min chef ringde mig på måndagskvällen och bad mig åka ut dit. Vi fick plocka bort alla sladdar på golvet och allting som inte skulle få vatten på sig. Ingenting fick vara på golvet. De räknade med att bli översvämmade.

Innan det blev dags att ge sig av från hemmet i Bradenton var de tvungna att förbereda huset för stormen och allt det vatten som kunde komma genom regn och eventuella tsunamis som kan uppstå i samband med orkaner, något som inte var helt lätt.

– Vi har precis köpt huset och det är helt nytt, så vi har aldrig varit med om det här tidigare. Men vi lade sandpåsar runt hela huset där vi trodde att vatten skulle kunna åka in. Band fast studsmattor och liknande.

Omkring 2,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem efter orkanens framfart. Bild: AP Photo/Steve Helber

Efter att ha säkrat huset var de tvungna att lämna allt bakom sig och sätta kursen mot Miami. Stormen förväntades inte slå lika hårt mot Floridas östkust och dessutom har Alex föräldrar en lägenhet i staden där de kunde bo. Men färden, som vanligtvis tar tre timmar, tog betydligt längre tid.

Annons

Annons

– Det var väldigt regnigt redan när vi började köra, dessutom fick vi fick en tornadovarning på vägen ned och då fick vi lite panik. Vanligtvis tar det tre timmar att köra till Miami, men nu tog det sex timmar. Det var så många som skulle fly samtidigt.

Att förklara för sina barn varför man är tvungen att lämna hus och hem på grund av en orkan är inte det lättaste och framför allt deras äldsta dotter Aria, åtta år gammal, var orolig för vad som skulle hända, säger Emma Jury.

– Hon är tillräckligt gammal för att förstå vad som händer, så hon var väldigt orolig och rädd till en början. Men vi har följt nyheterna noggrant och nu har hon förstått att det inte slagit så hårt mot där vi bor.

Ögat flyttade på sig lite, länge såg det ut som att det skulle hamna precis över vårt hem, men som tur är flyttade sig stormen.

Omkring 2,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem efter orkanens framfart. AP Photo/Steve Helber

Länge såg det ut som att familjens hemstad skulle hamna mitt i orkanens öga, säger Emma Jury. Men till slut visade det sig att orkanen inte slog så hårt som de befarat.

– Ögat flyttade på sig lite, länge såg det ut som att det skulle hamna precis över vårt hem, men som tur är flyttade sig stormen. Det är såklart inte bra för de som drabbades istället, men för oss känns det skönt.

Efter några dagar i Miami, börjar familjen se på hur de ska kunna ta sig hem igen. De vet inte i vilket skick deras hus kommer vara i när de kommer tillbaka eller om vägarna ens är farbara, men de hoppas på att kunna åka hem på lördag, säger Emma Jury. Flera av deras vänner i hemstaden berättar att strömmen gick under onsdagseftermiddagen och hade inte kommit tillbaka när SmT pratade med familjen under på torsdagen.

Annons

Annons

– Jag tror inte att vägarna kommer vara i så bra skick och vi vet inte vad som har hänt med huset, så vi får se hur vi gör.

I Eksjö förbereder Emmas mamma Lena Gustafsson för en länge planerad resa till dotterns familj i Florida. Förhoppningen är fortfarande att resan blir av.

Bild: Carl-Henric Malmgren

I Eksjö står mamma Lena Gustafsson och packar sina väskor för att åka och hälsa på familjen i Florida. Resan har varit planerad sedan länge och hon planerar fortfarande att åka iväg trots orkanen, vars rörelser hon följer noga.

– Vi åker på tisdag, så det är fortfarande några dagar kvar där vi kan se hur det utvecklar sig, säger hon.

Hon säger att hon såklart är orolig för dottern och hennes familj, men känner sig lugnare nu när de har tagit sig till Miami. Det som fortfarande oroar henne är dock om familjens hus klarat sig eller inte. Hon håller kontakt med familjen hela tiden och pratar mycket med sitt äldsta barnbarn så att hon inte ska oroa sig.

– Hon tycker det är spännande än så länge. De har tagit med henne på museum till exempel för att få henne att tänka på något annat. Men det är mycket som fortfarande är osäkert, bland annat när hon kan komma tillbaka till skolan.

Lena Gustafsson har en trygghet i hunden Trixie när hon oroar sig för dottern och hennes familj.

Bild: Carl-Henric Malmgren

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan