Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Expertens teori – Ryssland ligger bakom attacken: ”Bara de som har intresse av det”

Explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 kan handla om statsterrorism från Ryssland sida, det säger Marco Nilsson, konfliktexpert vid Jönköping University.

– Explosionerna blir en mer långsiktig lösning och sätter ännu större press på västvärlden så att det blir en lång och svår vinter, säger han.

Text

Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att "havet bubblar”. FOTO: Danska Försvaret

Annons

De kraftiga undervattensexplosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön kan handla om statsterrorism från Ryssland, säger Marco Nilsson, docent i statsvetenskap vid Jönköping University och expert på konflikter i internationell politik.

– Man måste ställa sig frågan, vem har intresse av det här. Det är främst stater som har kapacitet att kunna genomföra sådant här, men egentligen bara Ryssland som har ett intresse av det.

Att Ryssland skulle kunna genomföra den här sortens attacker råder det ingen tvekan om, enligt Marco Nilsson.

– De har ubåtar, så det ska inte vara något problem, säger han.

Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. FOTO: Anders Humlebo/TT

Annons

Annons

Redan tidigare i år stängde Ryssland av Nordstream 1 med motiveringen att det saknades reservdelar till turbinen som pumpar gas, berättar Marco Nilsson. Attacken mot ledningarna kan ses som en förlängning av den nedstängningen.

– Explosionerna blir en mer långsiktig lösning och sätter ännu större press på västvärlden så att det blir en lång och svår vinter.

Att Sverige och Danmark ska kunna göra särskilt mycket för att hindra ryssarna tror Marco Nilsson inte.

– Nej, jag tror inte de kan göra så mycket. Det ingår i Rysslands strategi att de gärna skapar problem i sina gränsområden, de vill inte att allt ska fungera perfekt i gränsstaterna.

Han ser explosionerna som en attack mot Europa, men tror inte att de kommer ha en så stor effekt på gasförsörjningen, det handlar mer om de psykologiska effekterna. Men han tror dock inte att attackerna kommer ha önskad effekt.

– Jag tror att de europeiska staterna kommer sluta sig samman ännu mer. Så om Rysslands idé var att skapa oreda och minska vapenleveranserna till Ukraina så kommer det att misslyckas. Än så länge har vi hållit samman och när något sådan här händer inser alla allvaret och då brukar det leda till mer sammanslutning.

Under en pressträff på tisdagskvällen sa statsminister Magdalena Andersson (S) att det troligen rör sig om sabotage men att man inte vill spekulera kring motiv eller vem som ligger bakom sabotaget.

Annons

LÄS MER: TV: Regeringen höll pressträff med anledning av gasläckorna – se den i sin helhet här

Marco Nilsson säger att mycket pekar mot att sprängningarna genomfördes av Ryssland. FOTO: Jönköping University/Pressbild

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan