Annons

Annons

Annons

Nässjö

Danskarna stoppar sovvagnar från Stockholm till Hamburg

Den 1 september börjar SJ köra tåg direkt från Stockholm till Hamburg, men nu verkar det som att danskarna sätter käppar i hjulen.

Text

Nattåget till Hamburg har stött på patrull. OBS: Genrebild.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Danska myndigheter godkänner inte SJ:s sovvagnar vilket gör biljettförsäljningen stoppas på sträckan Stockholm-Hamburg som skulle börja trafikeras av SJ den första september, skriver Järnvägsnyheter. Tågen skulle gå på Södra stambanan, med stopp i bland annat Nässjö.

Annons

Annons

”Vi har spärrat biljetterna för ytterligare försäljning till dess att vi har löst frågan om tillstånden. Så fort det är löst kommer vi släppa på biljetterna för försäljning”, meddelar Jonas Olsson presskommunikatör hos SJ till Järnvägsnyheter.

Dansk byråkrati stoppar nattåget till kontinenten.

Expressen skriver att danska Trafikstyrelsen bland annat inte godkänner vagnarna på grund av att de inte rullat i Danmark tidigare. Det har hållits flera krismöten mellan SJ och Trafikverket, enligt Expressen.

– EU har infört nya direktiv för att underlätta att köra tåg över landgränserna. Danska Trafikstyrelsen har tolkat direktiven utifrån sina förutsättningar och lagrum som de har. Det gör att de inte kan ge godkännande för vissa av sovvagnarna, säger Jonas Olsson på SJ till Expressen.

Det är oklart om och när fullskaliga tåg kan köras på sträckan.

Bild: Ingmar Reslegård

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan