Annons

Annons

Annons

Elkrisen på Höglandet

Experten: Så får du ordning på ekonomin efter semestern

Stigande matpriser, elpriser, räntor och en inflation som är högre än på decennier. För många innebär hösten att man behöver se över sin ekonomi och prioritera vad man lägger sina pengar på.

Det är något många inte behövt göra de senaste åren enligt Camilla Karlström, placeringsrådgivare på Länsförsäkringar i Jönköping.

Text

Camilla Karlström, placeringsrådgivare på Länsförsäkringar i Jönköping.

Bild: Alexander Bönke

Annons

För många har det varit boräntorna som varit i fokus under de senaste månaderna, men där tycker inte Camilla Karlström, placeringsrådgivare på Länsförsäkringar i Jönköping, att man behöver vara orolig. Bankerna har räknat med en schablonränta på sju procent på bolånen, så räntorna ska kunna dubblas innan hushållen får problem. Däremot har konsumtionen ändrats det senaste decenniet på grund av de låga boendekostnaderna, säger hon.

– Konsumtionsmönstret har ändrats de senaste åren. Medelinkomsttagaren har haft råd med lyx och att åka på stora familjesemestrar varje år. Det är något som kan komma att ändras framöver.

Det bästa, säger hon, är om hushållet sätter sig ned tillsammans och ser över sina intäkter och utgifter, både på lång och kort sikt. På intäktssidan kan det till exempel handla om att alla i hushållet kan behöva arbeta mer. Om man hittills arbetat deltid av bekvämlighet än för att man behöver så kan det vara något man kan behöva se över nu. Men det kan även handla om andra intäkter till hushållet. Camilla Karlström säger att många som har vuxna barn hemma tar inte ut någon hyra till exempel, vilket även leder till att de inte får träna på att ta eget ansvar.

Annons

Annons

— Ta med den unga vuxna i samtalet om ekonomin. Vad ska pengarna räcka till och vilka utgifter har man. Många föräldrar har kanske inte behövt pengarna från sina barn tidigare. Det är en fostran också, så att de förstår vad det kostar att ha ett hushåll.

Utgifterna är något annat som hushållen kommer behöva se över framåt, säger Camilla Karlström. Både på lång och kort sikt. Till en början handlar det om att se över de utgifter man har i vardagen, där främst mat är en stor utgift för många. Hon tror att många vant sig vid att inte behöva tänka så mycket över sina matutgifter.

— Jag tror att många inte gör någon skillnad på vardag och fest längre, man köper det man har lust till. Det kan vara bra att ha ett eget matkonto och lägga en budget. Börjar det sen bli ont om pengar på det kontot i slutet av månaden, sätt inte in mer pengar då. Är man ovan vid budgetering kan det vara en idé att testa en matkasse.

Även på sådana saker som bredband, TV, telefon och streamingtjänster finns det pengar att spara, säger Camilla Karlström. Att kontakta sina leverantörer och se om det finns nya erbjudanden kan göra att man spar pengar samt att se över hur många streamingtjänster och andra abonnemang man egentligen behöver.

Medelinkomsttagaren har haft råd med lyx och att åka på stora familjesemestrar varje år. Det är något som kan komma att ändras framöver.

På längre sikt handlar det om att bygga en grundtrygghet i sin ekonomi. Man bör alltid ha två månadslöner på ett sparkonto, säger hon. När man har det kan man påbörja ett månadssparande.

Annons

— Jag brukar rekommendera att man lägger undan tio procent av sin bruttolön om man har möjlighet, säger Camilla Karlström.

Annons

Av det man lägger undan varje månad ska ungefär hälften gå till pensionssparande och hälften till ”nöje och drömmar”. Många av Camillas kunder vill gärna ha 80 procent av sin slutlön i pension, något som blir omöjligt om man inte har eget pensionssparande.

— Det är jättevanligt att kunder jag pratar med säger att: ”jag har ju mitt hus” men det är ju inte pengar du kan ta ut. Visst om du säljer huset och flyttar till en hyresrätt så har du pengar. Man vet aldrig vad som händer i livet, så vill man ha en långsiktig trygghet ska man pensionsspara.

Bild: Alexander Bönke

För att komma igång med ett sparande är det viktigare att man får in rutinen med att lägga undan pengar varje månad än hur stort beloppet är.

— Här tycker jag att man ska prata med sin bank, så ta en sväng in där och prata med någon så får du hjälp.

När man pratar med sin bank ska man komma ihåg att vara trevlig, påminner hon om. Under de senaste månaderna har hon märkt av att många fler kommer in beredda på konflikt när de ska förhandla sina boräntor och hotar med att gå till en annan bank om de inte får en bättre ränta.

— Kom med ett trevligt sinnelag. Det är helt enkelt så att man gärna gör det lilla extra till någon som är trevlig. Många har kommit de senaste månaderna med en annan attityd.

Annons

Fakta

Expertens tips för din ekonomi

Intäkter

Se över hur mycket ni arbetar, kanske behöver någon gå från deltid till heltid.

Finns det vuxna barn i hushållet så kan de behöva betala hyra?

Utgifter på kort sikt

Matkostnader

TV, bredband, streaming och andra abonnemang

Resor

Utgifter på lång sikt

Pensionssparande - cirka fem procent av lön innan skatt

Sparande till nöje och drömmar - cirka fem procent av lön innan skatt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan