Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
Knappt en procent går i religös friskola

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna tycker det är märkligt att konfessionella friskolor blivit en så stor fråga inför valet.

Bild: TT

Annons

En procent av eleverna går i konfessionella friskolor!

Sverige brottas idag med bekymmer på många olika områden i samhället. Psykisk ohälsa, frågetecken när det gäller framtida energiförsörjning, ökat våld och kriminalitet bara för att nämna några. I detta sammanhang är det obegripligt att den stora frågan som seglat upp handlar om friskolor. Knappt en procent av landets elever går idag i en konfessionell friskola. Som jämförelse kan nämnas Danmark med 25 procent och Nederländerna med 75 procent. Att tro att lösningen på skolornas (de kommunala är ju i förkrossande majoritet) stora problem skulle vara ett förbud mot friskolorna är ju närmast naivt.

Annons

Annons

Frågan man ställer sej är om fokus medvetet flyttas för att ta bort uppmärksamhet från misslyckandet av förd politik. Om man vill förhindra att skattemedel förs ut ur landet som vinster kan det inte vara så svårt att stifta lagar som reglerar detta och i stället uppmuntra återinvestering och kvalitetsförbättring i verksamheten. Att ta del av nidbilderna om dessa friskolor, som ofta fungerar väldigt väl och har en påtaglig integration, är närmast kränkande mot den personal som arbetar där.

Ett stort tack är på sin plats till alla lärare som gör en helhjärtad insats i skolan, oavsett om den är kommunal eller ”fri”. Skolans problem är mer komplex än vem som är huvudman för verksamheten. Den bästa brottsförebyggande verksamheten och grogrunden för trygga barn är väl fungerande hem. Därför är en god investering stöd och hjälp i föräldrarollen. Det gagnar både samhället och varje enskilt barn.

Anne-Christine Backlund

Jimmy Rydé

KD, Tranås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan