Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
Klimat-nonchalans hos Tranås kommunalråd

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lars Karlsson (S) kritiserar att den styrande alliansen i Tranås visar ointresse och kallsinnighet inför klimat-hotet.

Bild: Jakob Hedberg

Annons

Man blir bedrövad när den styrande alliansen i Tranås med kommunalrådet i spetsen visar ointresse och kallsinnighet inför klimat-hotet. De röstade på måndagens fullmäktige nej till förslaget att inrätta ett klimat-råd i kommunen, med hänvisning till att kostnaden på kanske 100 00-200 000 kronor är för mycket!

Ett brett klimat-råd skulle engagera både politiker och tjänstemän i hela den kommunala förvaltningen, samt också övriga delar av samhället som näringslivet, jordbruket, organisationer och så vidare. Att på det sättet göra fler människor delaktiga i klimatarbetet är säkert en av förutsättningarna för att kunna lösa problemen vi ser framför oss. Då är det helt obegripligt att anse den lilla kostnaden alltför stor! Vi kan bara för ett ögonblick fundera på vad några mindre extremväder med skyfall och översvämningar kan kosta kommunen, företag och privatpersoner. Man kan också tänka på den ekonomiska prognos som presenterades under sammanträdet och som visar en vinst för kommunen på 37 miljoner detta år. Kostnaden för ett klimat-råd skulle ytterst marginellt påverka den vinstnivån!

Annons

Annons

FN varnar i en av sina senare rapporter för, att vi riskerar ett ökat antal stora katastrofer till följd av klimatförändringarna. Man säger att orsakerna till detta, är allt för många människors överdrivna optimism, underskattning av problemen och tron på sin egen oövervinnlighet gentemot naturen. Det verkar vara egenskaper som också stämmer väl in på alliansen i Tranås.

Experter trycker också på att en förändring av tillståndet i världen är beroende av vår förmåga att förändra oss själva och vårt sätt att tänka. Detta kommer att vara mycket viktigare än all den tekniska utveckling som vi ofta sätter så mycket förhoppningar till.

En liten, men lokalt kanske mycket viktig insats i den förändringen kan vara just att engagera hela samhället genom bland annat samverkans-forum som ett klimat-råd.

Lars Karlsson, Socialdemokraterna i Tranås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan